Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Intervju

"Devedesete pamtim po čarobnim demonstracijama": Šta nam je rekla Branka Katić - Veliki intervjui iz Nedeljnika

Uz redovno izdanje Nedeljnika od četvrtka 12. oktobra na poklon se dobija ekskluzivna monografija na 164 strane sa najvećim intervjuima koji su obeležili prvih 300 brojeva Nedeljnika, a u redovnom broju možete da čitate tekstove svih naših autora i kolumnista.
Datum: 12/10/2017

"Devedesete pamtim po čarobnim demonstracijama": Šta nam je rekla Branka Katić - Veliki intervjui iz Nedeljnika

Foto Nebojša Babić

Da li si jugonostalgična?

Jesam, rasla sam kao Jugoslovenka. Kad je rat krenuo, kad su krenuli da nas pritiskaju da se izjasnimo ko smo, govorila sam da sam Navaho Indijanka. Užasno me je boleo ceo raspad Jugoslavije. Moja karijera je negde počela s "Anđelima" baš kad je sve krenulo u nepovrat, i koliko god sam bila srećna što je film imao toliko uspeha, u isto vreme sam imala veliki kamen na duši što na 200 kilometara, ako ne i manje, ljudi ubijaju - zbog čega? Ono što učimo ceo život o ratovima u istoriji, o velikim ratnicima, pobedama, fantastičnim strategijama, sve je to samo najgora patnja. Pacifista sam. Mada, niko nije došao i pobio moje najmilije, pa je možda lako biti pacifista kad si bezbedan i nenačet užasima rata.

 

Po čemu pamtiš devedesete?

Po čarobnim demonstracijama. Tako smo nekako leteli po Beogradu i verovali da će se sve promeniti nabolje. Sećam se da kad dobiješ honorar u Bitef teatru, ako ne požuriš iz banke da kupiš cigarete, dok stigneš do trafike, nemaš ni za "LM". Onda sam i nešto malo putovala i nekoliko meseci sam živela u Španiji. To su te dvadesete, kad si mlad. To je dekada kad sve možeš, sve je tvoje, sve je ispred tebe, i koliko god da smo imali Miloševića na vlasti, kuburili s ekonomijom, mogao si sve da preguraš. Imala sam sreće da sam mnogo radila i koliko god da je rat i raspad Jugoslavije obeležio taj period, bila sam zadovoljna što sam tu gde sam.

 

*Iz Intervjua koji je za Nedeljnik dala Branka Katić, a koji je jedan od brojnih objavljen u luksuznoj monografiji na 164 strane koju čitaoci Nedeljnika dobijaju na poklon povodom 300. broja i petog rođendana Nedeljnika.

Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET 

 

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.beli
12.10.2017 - 11:54
carica
Jednostavno carica!