Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

"Danas je to teško ranjena životinja": Trampova opsesija Tajm i CNN

Predsednik je, sada već tradicionalno, bio malo elastičan s istinom, na šta će mu uredništvo promptno skrenuti pažnju
Piše: Marko Prelević
Datum: 30/11/2017

 "Danas je to teško ranjena životinja": Trampova opsesija Tajm i CNN

Foto Profimedia

Da američki predsednik Donald Tramp ne voli (liberalne) medije, to se već, hm, moglo pretpostaviti; da voli da ih proziva na svojoj omiljenoj poluzi vlasti i igrački, Tviteru, to je bilo belodano; ali novo je što su mediji ovog puta odlučili da mu uzvrate. I to sa kamatom.

Prvo je prošlog petka, kad su Amerikanci uživali u produženom vikendu za Dan zahvalnosti - a on najavio da će igrati golf na Floridi - ušao u direktan klinč sa magazinom Tajm, po principu "ne možeš da me otpustiš, daću otkaz" ili "naljutio se pop na selo...". Predsednik je napisao da će "verovatno" ponovo biti Tajmova "Ličnost godine", ali da je odlučio da im se zahvali na toj ponudi, koja uključuje i intervju i fotografisanje. "Hvala u svakom slučaju!", završio se njegov tvit.

Predsednik je, sada već tradicionalno, bio malo elastičan s istinom, na šta će mu uredništvo promptno skrenuti pažnju. Portparolka magazina kazala je sve u dve rečenice: "Predsednik nije bio u pravu kada je govorio o tome kako biramo 'Ličnost godine'. Tajm ne komentariše svoj izbor sve do 6. decembra, kada izlazi taj broj." Nije im to bilo dovoljno, pa se na Tviteru umešao i urednik Alan Mari. "Neverovatno. Ni zrno istine ovde - Tramp tvituje da će 'preskočiti' da bude Tajmova ličnost godine."

Odnos Trampa prema Tajmu i inače se može opisati kao opsesija. Onako, tinejdžerska opsesija. U oktobru 2012. ljutnuo se što nije ušao u "Top 100" magazina, oprostio im je kada su ga stavili na naslovnu na samom početku kampanje 2015, ali mu nije bilo pravo što je tada u decembru za onu istu ličnost godine časopis odabrao - Angelu Merkel. "Rekao sam vam da Tajm nikad neće proglasiti mene za ličnost godine, iako sam najveći favorit. Umesto toga, oni su se odlučili za osobu koja uništava Nemačku", napisao je Tramp, uz predlog da Bil O'Rajli bude novi glavni urednik uglednog časopisa.

(Ne možemo da ne pomenemo i slučaj lažne naslovne strane koju je predsednik držao u svojoj vikendici u Mar-a-Lagu.)

To je bio samo početak. U subotu, Tramp se od štampanih medija ustremio na televizije. Đuture na sve, a posebno na trn u njegovoj šapi i balvan u njegovom oku - CNN. "Foks njuz je MNOGO važniji u Sjedinjenim Državama od CNN-a, ali van SAD, CNN International je i dalje glavni izvor (lažnih) vesti, i oni predstavljaju našu naciju SVETU veoma loše."

Sa zvaničnog naloga CNN-ovog odseka za komunikacije, odnosno PR službe, stigao je vrlo brzo efektan odgovor.

"Nije posao CNN-a da predstavlja SAD u svetu. Vaš je (posao). Naš posao je da izveštavamo", stoji u odgovoru CNN-a, sa "heštegom" #FactsFirst i crvenom jabukom - oba ova "simbola", pretpostavlja se, CNN će koristiti u narednoj marketinškoj kampanji.

Ipak nije sve bilo ove sedmice dobro po "liberalne medije". Po Tajm napose. Njujorški magazin, zajedno sa izdanjima kao što su Fortune, Sports Illustrated i People, prodat je u ponedeljak korporaciji Meredit iz Demojna u Ajovi (izdavačima mesečnika kao što su "Bolje stanovanje" i "Svi recepti") u transakciji vrednoj 2,8 milijardi dolara. U kešu.

No ključna stvar je što su 650 miliona dolara, koliko je Meredit bio "kratak", dala braća Koh, politički konzervativci iz Teksasa, vlasnici naftne kompanije Koh industris, druge po veličini privatne kompanije u Americi, i redovni patroni republikanskih kandidata na raznim nivoima izbora - uključujući i predsedničke i Donalda Trampa. Kompanija Meredit ističe da su braća Koh obezbedila finansije, ali da neće sedeti u odboru niti uticati na uređivačku politiku, no to nije ubedilo novinare ni urednike.

Njujork tajms prenosi da je u ponedeljak u redakciji vladala atmosfera kao na sahrani. Znali su da finansijski ne stoje najbolje i da se traži novi vlasnik, ali niko na Menhetnu nije mogao da sanja da će to biti Meredit iz Ajove. Zaposleni su tražili da im direktori garantuju da se braća Koh neće mešati u uređivačku politiku.

Džon Hjui, glavni urednik magazina od 2006. do 2012, kazao je da je Tajm nekada bio veoma važan i moćan igrač u svetu novina. "Danas je to teško ranjena životinja."

 


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.barakuda
01.12.2017 - 09:10
ljubav
Izvini, momče mlado,a ko to još voli medije, a da je s mozgom?