Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Dačić: Albanci u dijaspori planiraju napad na srpska diplomatska predstavništva zbog Haradinaja

Dačić je izjavio da su s tim obaveštajnim saznanjima upoznate policije i bezbednosne službe tih zemalja i sva diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova
Datum: 09/01/2017

Dačić: Albanci u dijaspori planiraju napad na srpska diplomatska predstavništva zbog Haradinaja

Foto: Igor Pavićević

Srbija ima informacije da se u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije, kaže šef diplomatije Ivica Dačić.

Kako navodi, cilj takvih akcija je da se Srbija prinudi da odustane od zahteva za suđenje bivšem kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju.

Dačić je izjavio da su s tim obaveštajnim saznanjima upoznate policije i bezbednosne službe tih zemalja i sva diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"To pokazuje na šta su sve albanski političari spremni - pa čak i na terorizam", rekao je Dačić. 

Šef diplomatije je rekao da Srbija upozorava sve zemlje da su odgovorne za bezbednost sprskih diplomatskih predstavništva DKP-ova i da "albanskim političarima skreće pažnju da se ne igraju vatrom". 
"Srbija neće odustati od gonjenja Haradinaja niti bilo koga ko je počinio zločine protiv srpskog naroda. I srpski narod, kao i svaki drugi, zaslužuje pravdu", rekao je Dačić. 
Dačić je rekao da izjava ministra spoljnih poslova Albanije Ditmira Bušatija, koji je rekao da posle hapšenja Haradinaja treba revidirati dijalog Beograda i Prištine, pokazuje da je suština albanske politike da su zločini protiv Srba dozvoljeni i da je dijalog samo u cilju daljeg afirmisanja kosovske nezavisnosti. 
Šef srpske diplomatije je rekao da je to "uvreda za sve žrtve OVK-a, zbog čijih zločina je nedavno osnovan i Specijalni sud". 
"Srbija jeste za konstruktivni dijalog, ali se ne plaši i ne dozvoljava da je niko uslovljava i ponižava. Uvrede na račun Aleksandra Vučića, zbog stava o Haradinaju, pokazuju koliko Albaniji nije stalo do dobrih odnosa sa Srbijom‎. Ako Vučić, kako kaže Bušati, živi u prošlosti, u kakvom li tamnom vilajetu žive albanski političari u Albaniji i na Kosovu? Zato su rešili da daju nalog albanskoj emigraciji da demonstrira ispred naših i francuskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u svetu, kao što su danas učinili u Njujorku", rekao je Dačić. 
Bivši haški optuženik uhapšen je u sredu na aerodromu u Bazelu, na francuskoj teritoriji, po poternici iz Srbije. 
Poternicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999. godine dok je bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Suđeno mu je u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. godine oslobođen svih optužbi.

"Posle šest godina dijaloga, mislim da je došlo vreme za preispitivanje jer Srbija na taj dijalog hleda kao mogućnost "povratka" na Kosovo, stavljajući znak pitanja na funkcionalnost najmladje evropske države", naveo je Bušati, prenela je Nezavisna balkanska agencija. 

Kako se navodi, Bušati je tražio od Brisela da izvrši pritisak na Srbiju zbog "miniranja procesa normalizacije dve zemlje". 
Bušati je rekao da su izjavama o hapšenju Haradinaja, premijer i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić, "imali za cilj da dobiju političke poene preko Kosova", dodajući da je to "kontraproduktivno na duge staze".


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.