Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kolumna

Da li ste gledali "Zadrugu": Rijaliti kao Drvo mudrosti

Da li su opravdani strahovi akademika Jevtića? Rijalitija ima svuda na svetu. Ali razlika između Srbije i sveta je da ovde ne postoji ništa drugo
Piše: Branko Rosić
Datum: 07/09/2017

Da li ste gledali "Zadrugu": Rijaliti kao Drvo mudrosti

U prošlom broju Nedeljnika kompozitor i akademik Ivan Jevtić zabrinuo se nad budućnošću Srbije i zapitao kako to da vlast dozvoljava da se rijaliti programi emituju svaki dan. Akademik se preplašio sutrašnjice ove zemlje koju budu vodili današnji klinci koji odrastaju uz rijaliti.

Paralelno sa ovim intervjuom, u Srbiji je najavljen novi senzacionalni rijaliti "Zadruga" u produkciji Pinka i Željka Mitrovića. Objavljeni su razni detalji ekstremno skupe produkcije i scenografije. U rijalitiju će postojati i Rajski vrt, a u njemu Drvo mudrosti kojem će se učesnici ispovedati. Oni će od drveta moći da traže savet, a ono će im dati savet ukoliko proceni da su u prethodnom periodu bili dobri.

Prašinu je podigla vest da će učesnik biti beba koja će odrastati u programu, pa se usred napada javnosti pojavila vest da je u pitanju beba majmuna itd., itd. Druga bomba je jedan od učesnika - suprug ubijene pevačice Jelene Marjanović čiji je public image u tabloidima ionako bio jedan rijaliti, a sada će taj isti njegov rijaliti život dobiti i sertifikat.

Da li su tačne tvrdnje i opravdani strahovi akademika Jevtića? Kao prvo, rijalitija ima svuda na svetu. Kao drugo, verovatno je da čak i građani u kvartovima oko Ženevskog jezera više vole da gledaju neke švajcarske "Parove" od baleta "Labudovo jezero". U celom svetu je kič zabava popularnija od prave umetnosti. Pogledajte liste prodaje knjiga, i uvek je neka od verzija Džeki Kolins prodavanija od Frenzena. Ali razlika između Srbije i sveta je da ovde ne postoji ništa osim tog treša, i kod nas su za razliku od sveta tabloidi i rijaliti gotovo jedini segment života.

Na početku rijaliti života beše "Veliki brat" na B92 u kome je pobedio pijanista a učesnici bili sve neki običan pristojni svet. Morao je B92 da brani ulazak treša kakvim-takvim nivoom. I to je bio privid jer u Srbiji ne pobeđuju pijanisti i pristojni.

Današnja metastaza rijalitija u kojoj muž ubijene žene cementira svoj rijaliti status ogledalo je ove zemlje koja se nalazi na dnu svih statistika Evrope. S druge strane, prestanite sa abolicijom prethodnih vlasti oko ovoga. Pa jedina medijska tekovina postpetooktobarske Srbije bili su tabloidi i jeftina zabava koja je sa ovom vlasti doživela vrhunac.

Jasno je da je ovde sve izgubljeno i da Srbima, kada zahladi i ranije se smrkne, ostane da se upuste u praćenje života ljudi koji će u nekoj TV "Zadruzi" tražiti od drveta da im da životni savet, što je možda i realna stvar jer šta ostaje čitavoj naciji osim da se žali da niko ne čuje njihove probleme - kao da priča drvetu. 

 

KOLUMNA BRANKA ROSIĆA IZ AKTUELNOG NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD 07. 09. 2017. GODINE.

 Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Lelek Majkek
08.09.2017 - 10:01
Kukurek
Po cenu da ispadnem go*no, moram da kažem, uskoro će vrv da uđe i (pre)poznata ranjena glumica iz Kursadžija, sada se i ona kvalifikovala za ufur u Zadrugu.