Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

Da li je Srbija zaista toliko bogata prirodnim resursima? Veliko istraživanje u novom Nedeljniku

U kojoj meri smo samodovoljni, odnosno kako stojimo u evropskim i svetskim okvirima?
Piše Goran Nikolić
Datum: 13/06/2018

Da li je Srbija zaista toliko bogata prirodnim resursima? Veliko istraživanje u novom Nedeljniku

Foto: Profimedia

Malo je onih koji se neće setiti kako su nas u školi učili o prirodnim bogatstvima (i lepotama) naše socijalističke zajednice. Mnogi od nas verovatno ne znaju šta je trenutno na agendi učitelja kada je ova tema u pitanju, ali možda nije loše proveriti da li je zemlja u kojoj danas živimo bogata mineralnim resursima.

Pođimo od toga šta su prirodni resursi, i koji su od njih obnovljivi. Obradivo zemljište, voda, sunčeva energija i drvo (uglavnom) jesu, dok ugalj, metali, nafta i gas nisu. Ova podela je vrlo važna, imajući u vidu i pritisak od strane EU da što pre pređemo na obnovljive izvore (pre svega, hidrocentrale i solarne panele), što je za nas veoma skup zadatak, ali je u skladu sa evropskim ekološkim direktivama. Da li srpski građanin može da ekonomski podnese da ugasi neke termoelektrane (koje nam stvaraju čak 70% struje) da bismo svi mi disali čistiji vazduh, drugo je pitanje.

Generalno, nema sumnje da su glavni prirodni resursi kojima u značajnijoj meri raspolažemo: obradiva zemlja, hidropotencijal, ugalj, drvo, bakar, i u znatno manjoj meri neki metali poput antimona, molibdena, hroma, zlata, kao i nafta i gas, so, magnezijum, pirit i krečnjak. Kada to znamo, ključno pitanje je u kojoj meri smo samodovoljni, odnosno kako stojimo u evropskim i svetskim okvirima.

CELU ANALIZU ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 14. JUNA ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NOVINARNICA. NET.

 

I ne zaboravite, uz svaki primerak novog Nedeljnika na poklon se dobija DRUGA knjiga iz poklon edicije o Nemanjićima, kao i novo izdanje Njujork tajmsa na srpskom jeziku

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.