Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

Da li će Džo Bajden ispuniti obećanje preminulom sinu i postati sledeći predsednik Amerike?

Bajden bi imao 78 godina na inauguraciji 2021, što bi ga učinilo najstarijim izabranim predsednikom SAD ikada - što i ne izgleda kao neki naročit faktor, budući da će Tramp tada imati 74, a Berni Sanders 79
Priredio Dimitrije Đurić
Datum: 14/11/2017

Da li će Džo Bajden ispuniti obećanje preminulom sinu i postati sledeći predsednik Amerike?

Foto: Profimedia

Džo Bajden ima najbolju sedmicu u svom životu - u prilici je da uđe u trku za predsednika Amerike, piše magazin Tajm.

Bajden, bivši potpredsednik Baraka Obame, napisao je nove memoare pod naslovom "Tata, obećaj mi". Nedavno ga je intervjuisala Opra Vinfri, kojoj je rekao da misli da je mogao da pobedi državnu sekretarku Hilari Klinton na stranačkim izborima u Demokratskoj stranci 2016. godine.

U jednom drugom intervjuu za "Today show" on je, između ostalog, rekao i da ne namerava da isključi mogućnost kandidature u nekoj drugoj predsedničkoj kampanji u 2020. Istovremeno, piše Tajm, Bajden je pričao sa svojim prijateljima kako je možda on jedini demokrata koji može da pobedi Trampa.

U međuvremenu, sve Bajdenove mane prikazane su u povoljnijem svetlu. Kao što je zapisao u svojoj knjizi, u svetlu Trampove kandidature 2016. godine, njegova "reputacija je kao gaf mašina, bez izgleda da će se u skorije vreme pokvariti". I to jedino može izgledati mnogo tačnije u 2020.

Bajden bi imao 78 godine na inauguraciji 2021, što bi ga učinilo najstarijim izabranim predsednikom SAD ikada - što i ne izgleda kao neki naročit faktor, budući da će Tramp tada imati 74, a Berni Sanders 79.

Takođe, Bajdenov imidž odlučnog klinca iz radničke porodice iz Skrantna u Pensilvaniji, izgleda kao dovoljno jak argument u vreme kad su u bivšim čeličnim gradovima poput Džonstauna depresivni birači uz Trampa.

Ali, ako je Džozef Robinet Bajden Junior nešto naučio iz njegove propale predsedničke kampanje iz 1988. i 2008, to je da dobre nedelje prate loše, i da onda kad izgleda da sve ide po planu, na kraju kampanje će krenuti po zlu.

Prvo, Bajedanov skok popularnosti odgovara trenutnoj krizi liderstva u Demokratskoj stranci. Liderka manjina Nensi Pelozi ima malu zakonadavnu moć i veoma nepovoljan rejting. Lider manjina u Senatu Čak Šumer stoji malo bolje, ali su njegove ocene popularnosti pogođene onog trenutka kad je preuzeo mesto Harija Rida.

Tom Perez? Čelnik Demokratskog nacionalnog komiteta je jače domaćinsko ime. Sanders? Tehnički, nije demokrata. Njujorški demokrata Kirsten Gilibrand? Džeri Braun iz Kalifornije? Milioner Mark Kuben? Niko nema strategiju, ni poziciju neophodnu za kandidaturu za mesto prvog čoveka Demokratske stranke.

U međuvremenu, Bajden je postao prepoznatljivo nacionalno ime, sudeći prema, uglavnom, beznačajnim anketama koje ispituju kakva bi situacija mogla biti te 2020. godine. Bajden trenutno ne služi ničemu u stranci, što ne znači da se ne može razmatrati kao jedan od onih koji su sadašnju Demokratsku stranku učinili neefikasnom.

Smrt sina, uzrokovana rakom mozga 2015. godine, na koju se Bajden osvrće u memoarima, takođe mu idu u prilog, u političkom smislu moćne, ali u ljudskom - tužne priče o gubitku, koja, ma koliko to izgledalo sumanuto, predstavlja svojevrsni kontrapunkt Trampu, koji čak ne može ni da se izbori ni sa jednostavnom izjavom saučešća vojnim udovicama.

Pa, hoće li Bajden trčati trku za predsednika? To je otvoreno pitanje. Dugo je bio u nacionalnoj politici, a dovoljno da zna da pažnja sa njegove knjige i ideja neće nestati, sve dok se on ne povuče.

Čak i da se kandiduje, moraće da se na stranačkim izbori sa mladim licima koji nude nove, odvažne ideje. Njegovi gafovi možda neće biti važni u post-Tramp eri, ali na demokratskim izborima, činjenica sa Bajden uvek nekako završi na fotografiji u na kojoj mu bajkerka sedi u krilu, ili na kojoj masira ženu, dok njen suprug - državni sekretar odbrane - polaže zakletvu može da utiče u post Vajnstinovoj eri.

Takođe njegov politički stil - nuđenje maslinove grane republikancima, tvrdnje da demokrate treba da sarađuju sa Trampom, traženje kompromisa na prijateljskom ručku sa protivnikom - možda ne bude ono što ljuti liberali žele u 2020. godini.

Džo Bajedn može da se kandiduje za predsednika. Ali, može i da odluči, kao što je to uradio 2016, da nije zainteresovan za kandidaturu. Svakako, pravi test za njega, biće onaj kada se demokrate budu izjašnjavale jesu li zainteresovane za njega.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.