Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

Boško Obradović: Da je danas živ, Đinđić bi bio na političkoj poziciji Dveri

Boško Obradović, lider Dveri, u Nedeljniku prvi put govori o tome šta zapravo hoće nova srpska desnica. Ko je kriv za gubitak Kosova? Zašto je protiv EU i NATO, ali i protiv da Srbija postane ruska gubernija? Otkrio je ko je za njega najveći srpski nacionalnista, a koga najviše ceni iz građanske opcije...
Piše Nenad Čaluković
Datum: 24/03/2016

Boško Obradović: Da je danas živ, Đinđić bi bio na političkoj poziciji Dveri

foto Igor Pavicevic

"Protivimo se ulasku Srbije u EU, ali smo za saradnju sa EU i sa svim zemljama Evrope pojedinačno. Protivimo se ulasku Srbije u NATO, ali smo za saradnju sa NATO-om kroz Partnerstvo za mir u kome je i Rusija. Mi smo za stratešku saradnju s Rusijom u političkom, ekonomskom i vojno-bezbednosnom smislu, ali smo protiv toga da Srbija bude ruska gubernija", poručio je u razgovoru za Nedeljnik Boško Obradović, prvi čovek Dveri, koje u koaliciji sa DSS-om izlaze na predstojeće izbore.

Obradović, međutim, na pitanje da li bi za sebe rekao da je desničar ili nacionalista, odgovara:

"U 21. veku politički termini desnice i levice praktično više ne postoje. Srpski pokret Dveri baštini najbolje tradicije i srpske desnice i srpske levice. Šta to konkretno znači? Mi smo za aktivan povratak države u našem društvu. Mi smo rodoljubivi politički pokret. Mi smo za povratak redovnog služenja vojnog roka, jer smatramo da je vojska jedna od najznačajnijih državnih institucija. I mi držimo do zaštite i očuvanja nacionalnog identiteta kako srpskog naroda, tako i svih manjina koje žive u Srbiji. To su pogledi desnice. Ali mi smo protiv krupnog kapitala koji gazduje Srbijom. Kada govorimo o socijalnoj solidarnosti, pomoći socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva, zadrugarstvu ili o tome da banke moraju da podele teret krize sa građanima ili privredom, onda smo autentična srpska levica".

Obradović je u razgovoru izneo da mu se čini da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, poput Zorana Đinđića, prešao put od političara koji je došao na vlast pod mentorstvom zapadnih centara moći, a onda kao državnik u prvi plan stavio srpske nacionalne interese.

"Đinđić je izgubio glavu zato što je ukazao na duple standarde Zapada, otvorio temu Kosova i Metohije kako ne bi došlo do nezavisnosti, i što se u tim poslednjim mesecima svog života praktično okrenuo poziciji patriotskog političkog diskursa", rekao je Obradović. 

Na pitanje da li to znači da bi Đinđić danas bio desničar, Obradović je odgovorio: "Da je danas živ, Zoran Đinđić bi bio na političkoj poziciji Dveri."

 

 

U velikom razgovoru za Nedeljnik lider nove srpske desnice govori i zašto ga Vučić prvenstveno podeća na Mila Đukanovića, zašto je oktobra 2000. glasao za Koštunicu i kako danas gleda na Miloševićevu ulogu u istoriji Srbije. Obradović u razgovoru objašnjava zašto Dveri nisu isto što DSS ili radikali. On, takođe, za Nedeljnik govori šta za njega i Dveri predstavlja Kosovo i kako bi oni rešili problem sa južnom sprskom pokrajinom. Prenosi i šta za njih predstavlja Vojvodina, šta Sandžak i kako vide budućnost Republike Srpske, ali i kako vide odnos Srba i Hrvata.

Obradović u Nedeljniku prvi put govori o tome šta zapravo hoće nova srpska desnica i obrazlaže stavove o EU i NATO, ali i odnos prema Rusiji. Otkrio je ko je za njega najveći srpski nacionalnista, a koga najviše ceni iz građanske opcije...

Da li lider Dveri kupuje uvoznu robu u inostranim trgovinskim lancima i šta je danas ekonomski patriotizam, šta misli o obaveznoj vakcinaciji dece, da li Srbiju vidi kao monarhiju, ali i kako reaguje kada čuje da Dveri zovu "zveri", čitajte u štampanom izdanju Nedeljnika koje je na kioscima od 24. marta.

Ukupno komentara: 7Sva polja su obavezna.natasa
24.03.2016 - 10:08
Dalje ruke
od majstora!
N.
24.03.2016 - 11:10
...
Prosle nedelje hvalospev o S. Milosevicu, danasnja naslovna vam je kao da ste \"Pecat\", u istom tekstu B. Obradovic i Djindjic,...gotovo je, vracam se na \"Vreme\". Dosta sam vas kupovala...
24.03.2016 - 11:10
Ne bi
Ne bi bio. Mada jeste imao patriotska osecanja
aleks
25.03.2016 - 12:51
Uzas
Ne mogu da verujem da Dveri peru Djindjiceve krvave ruke, jasno je da su rezimska podvala!
alobre
25.03.2016 - 16:50
Sta je ovo?
E moj Obrade... razocarao si.
Rabradomir
25.03.2016 - 21:24
Podmukli
Oduvek sam govorio da je on prevrtljivac jedno vreme visio je u hramu Svetog Aleksandra Nevskog dok nije prikupio ono sto mu je bilo potrebno,Drsko uzeo za naziv svoje politicke partije ime DVERI koje jesu sredisnja vrata Ikonostasa iza kojih je sveti Oltar,Ne preza ni od cega drznik ukljucujuci i ime Dveri.Priziva pokojnog Djindjica koji je zagovarao bombardovanje Srbije i stvlja ga na celo Dveri
Срба
27.03.2016 - 21:14
Не могу да верујем
Што би реко Шојић не могу да верујем са ове моје очи! Да ми је неко причао да ће Двери да хвале Ђинђића не би му веровао!