Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

"BiH nije država kakvu bismo želeli i za kakvu se moj otac zalagao, ali je opstala": Bakir Izetbegović odnosu sa RS

Izetbegović je, govoreći o scenariju otcepljenja Republike Srpske, rekao da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH
Datum: 13/11/2017

"BiH nije država kakvu bismo želeli i za kakvu se moj otac zalagao, ali je opstala": Bakir Izetbegović odnosu sa RS

Foto: Profimedia

Ako RS proizvede drugo poluvreme, mislim da će ga izgubiti - nadam se politički, a ne vojno, kaže u intervjuu za DW Bakir Izetbegović, član Predsedništva BiH

"To nije država kakvu bismo želeli i za kakvu se moj otac zalagao i kakvu građani Bosne i Hercegovine zaslužuju. Ali pre svega - ta država je opstala. To je prva stvar za koju se moj otac borio", rekao je Bakir Izetbegović o stanju u zemlji.

Kako kaže za "Dojče vele", BiH, uz sve probleme, unutrašnje blokade i kočnice - ide upravom smeru, ali presporo.

Na pitanje šta bi uradio "ako Republika Srpska krene putem Katalonije" i proglasi nezavisnost, Izetbegović je u intervjuu za DW rekao: „Radiću ono što će raditi sve patriote u ovoj zemlji - braniti ono na šta smo stekli pravo borbom od 1992-1995. pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom."

"Hajde da okrenemo pitanje: kako će oni pocepati BiH?", zapitao je bošnjački član Predsedništva.

Izetbegović kaže da su na strani koju on zastupa i Dejtonski mirovni sporazum, istorija, Ustav, pa i interes zemalja na Balkanu uključujući i Srbiju.

"...Interes Evrope - da nema ponovo rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada pre 103 godine - je na našoj strani. Imaćemo sve te silnice na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o scenariju otcepljenja Republike Srpske, rekao da će većina biti na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH.

"Ako proizvedu drugo poluvreme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti - nadam se politički, a ne vojno", rekao je on.

Bošnjački član Predsedništva je za DW govorio i o pitanju Sandžaka, trećeg entiteta u BiH, a pitali smo ga i da li je Erdoganov čovek na Balkanu.

 
Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.