Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Info

Beli najjači opozicionar, Ristovski podržao Vučića, glasajte za psa u Kniću: Vaš brifing za ponedeljak

Teme koje će obeležiti prvi radni dan ove sedmice + naslovne strane dnevnih novina
Datum: 20/03/2017

Beli najjači opozicionar, Ristovski podržao Vučića, glasajte za psa u Kniću: Vaš brifing za ponedeljak

Foto: Tanug, Profimedia, freeimages.com

BELI NA DRUGOM MESTU Prisutnost na mrežama i pometnja koju je uneo u predizbornu kampanju isplatila se Ljubiši Preletačeviću Belom, makar ako je suditi po novom istraživanju Ipsosa, koje je danas objavljeno u većini dnevnih novina. Prema analitičarima ove agencije, Aleksandar Vučić trebalo bi da pobedi u prvom krugu sa 53 odsto glasova, ali se od svih opozicionara na drugom mestu nalazi politički alter-ego Luke Maksimovića za koga bi, da su izbori danas, glasalo oko 11 odsto birača. Na drugom mestu među opozicijom nalazi se Saša Janković sa 10,6 odsto podrške, a na trećem Vuk Jeremić sa 6,9. Između njih, van kategorije "opozicija", pema Ipsosu je Vojislav Šešelj sa 8,7 odsto. Istraživanje je sprovedeno od 16. do 18. martam na uzorku od 1.500 punoletnih građana Srbije, metodom "lice u lice".

 

JANKOVIĆ: NISU TO MOJI GLASOVI Kome odleću Preletačevićevi glasovi? Saša Janković kaže da njemu - ne. U intervjuu za Danas, kandidat grupe građana "Za Srbiju bez straha" kazao je da je Luka Maksimović legitiman predsednički kandidat. "Ne osećam da on meni oduzima glasove. I nisu to moji glasovi. To su glasovi građana Srbije i oni potpuno slobodno i objektivno bitaju". Janković je ostao zakopčan i na pitanje da li bi podržao Vuka Jeremića ili nekog drugog kandidata u drugom krugu, uz opasku da to zavisi od toga ko će biti u drugom krugu. Govorio je i o tome da li Demokratska stranka preko podrške njemu pokušava da se "opere". "Ne znam da li to DS pokušava. I ako pokušava, znam da građani neće zaboraviti. Nije cilj da se zaborave greške. Dok sam bio zaštitnik građana DS je bila najzastupljenija u Skupštini i Vladi. Najviše sam kritikovao njihove greške. Potcenjivao bi građane Srbije svako ko očekuje zaborav", kazao je Janković.

 

POŠTUJEM GLASAČE BELOG Premijer Aleksandar Vučić u svojstvu predsedničkog kandidata gostovao je sinoć na predstavljanju kandidata na Javnom servisu. Većina dnevnih listova je prenela to gostovanje, a iako je sat ranije u istom studiju bio i kandidat Saša Radulović, o njegovim stavovima iznetim na Radio televiziji Srbije nema reči u baš svim novinama. Zato su Vučiću posvećene udarne strane. Evo nekih poruka koje je uputio građanima: "Srbija ima mnogo toga da izgubi, izađite i glasajte jer želim da se borim za Srbiju i da nastavim da radim vredno i marljivo", "Svi oni koji ne izađu na izbore glasaće za one druge koji bi da nas vrate u prošlost", "Poštujem i ljude koji bi glasali za Ljubišu Preletačevića, razumem ih jer time šalju poruku da nisu zadovoljni, da su ostavljeni, očajni i da traže promenu". Osvrnuo se i na miting Saše Jankovića u Savamali: "Slobodno me maltretirajte, uhapsite me i ubijte zato što bih to uradio ponovo (rušenje, prim. aut), ali u po bela dana, da bi naša deca, umesto tri udžerice, imala lepa i nova igrališta.

 

RISTOVSKI KAO GONCIĆ Javnu podršku Aleksandru Vučiću dao je Lazar Ristovski, glumac, producent i reditelj, odigravši u ovoj kampanji maestralno ulogu Buleta Goncića. U intervjuu za Kurir, kao odgovor većini kolega koji su stali iza kandidature Saše Jankovića, Ristovski se ipak opredelio za aktuelnog premijera. I to, onako, đonom. "Nedvosmisleno i sa zadovoljstvom ću glasati za Vučića! Ono što je njegova odlika je beskompromisnost u borbi za bolju Srbiju. To je dokazao i time što nije pustio Tomu da se kandiduje za predsednika. Dakle, nema emocija kada je u pitanju sudbina zemlje", kazao je Ristovski. O Jeremiću je rekao ovo: "Kako da mu verujem kad je na proputovanju kroz Srbiju?". O Jankoviću? "Kako da verujem da će, kako kaže, vratiti osmeh na lice Srbije kada ga nikad nisam video da se nasmejao". O Belom? "On je cirkus, mogao bi da nastavi karijeru kao komičar. Ko glasa za njega, ne misli dobro ni o sebi ni o Srbiji". O Dudi Ivkoviću? "Cenim ga kao čoveka i trenera. Više poštujem one koji se opredele nego one koji čekaju da vide ko će pobediti." A čeka li Ristovski neki ćar? "Nemam ambicije da budem ministar kulture."

 

KRAŠĆU ZA SVE Sinoć je na Radio televiziji Srbije bio i Preletačević. On, ipak, nije bio u sada već čuvenom - ili omraženom, kako kome - studiju, već je svoje vreme iskoristio da pusti predizborne spotove i snimke koji su bili na granici ozbiljnosti. "Suština je da ću krasti, da ću se vajditi, ali i da ću dati i narodu. Tako smo namireni i mi i oni", kazao je Beli. "Da li me finansira Soroš? Ko da više novca, taj je dobrodošao. Dobar sam prijatelj i sa Donaldom Trampom i sa Vladimirom Putinom", rekao je on, uz poruku da je ona "Ajkula" iz novog predizbornog spota Aleksandra Vučića u stvari njegova baba.

 

PAS KOJI NIJE RASE PRELETAČEVIĆ Jedna luda priča stiže iz Knića. Odbornici u tom gradu predložili su lokalnom parlamentu da budući zamenik predsednika opštine bude jedan - pas. Radoje Cvetić, samostalni odbornik, kaže da nije važna rasa, ali da pas sigurno neće biti partijski vojnik i da neće biti "preletačević". "Najbolje da se opredelimo za neku rasu koja jede manje, da ne bude na teret budžetu", rekao je Cvetić, dok je njegov odbornički kolega Ljubodrag Đoković (LDP) kazao da može da garantuje da će budući zamenik biti veran i da će mnogo više uraditi za opštinu od celog kabineta sadašnjeg predsednika. Iz gradske kuće nisu se izjašnjavali o ovom predlogu.

 

FOTO ŽANA, ŠAMPION DEMOKRATIJE Ako vam nije dosta zanimljivosti iz kampanje i oko nje, tekst u današnjim "Novostima" će utoliti vaš apetit. Država će, piše ovaj list, i ove godine potrošiti oko 3,5 miliona dinara na iznajmljivanje prostora u privatnom vlasništvu koji će se koristiti kao biračka mesta. Glasaće se u privatnim kućama, kafanama, fotografskim radnjama, pa i u garažama. Neke od lokacija na kojima će Srbi postati šampioni demokratije su, recimo, "bivša Žikina kafana Tiha noć u Velikom Laolu", kafanama "Pusta čarda" u Matijevcu, "Bis" u Kikindi, "Stoper" u Somboru, ali i u lokalu "Foto Žana" u Bujanovcu.

 

I NA ISTOK I NA ZAPAD Za članstvo u Evropskoj uniji izjašnjava se 43 odsto građana Srbije, a oko trećine bi radije Srbiju priključilo Evroazijskoj uniji, pokazalo je istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, koje je objavljeno danas u "Politici". Vidljiv je pad podrške evropskim integracijama (decembra 2013. bio je 51 odsto, decembra 2015. oko 48 odsto), ali i broj onih koji su glasno i jasno protiv članstva u EU. Istraživače je, prenosi "Politika", posebno iznenadila činjenica da među mladima ima više protivnika ulasku u EU nego pristalica Unije. Polovini građana bilo bi svejedno ako EU prestane da postoji, a oko 40 odsto misli da Srbija nikada neće postati punopravni član evropske porodice.

 

DRANG NACH WESTEN Ne prestaju udari na nemačku kancelarku Angelu Merkel. Hajde što Tramp nije hteo da se rukuje sa njom, hajde što joj je u gostima bio Aleksandar Vučić, hajde što je ušla u otvoreni klinč sa Ankarom, ali sada je došla i ofanziva sa istoka. Jaroslav Kačinjski, lider vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda, optužio je Merkelovu da je kriva za Bregzit i kazao da je Poljska jedina država u Evropskoj uniji (EU) koja ima hrabrosti da se suprotstavi Nemačkoj.  Kačinjski, od koga zavise svi bitniji koraci vlade i šefa države iako je formalno samo poslanik, izjavio je da je EU na čelo Evropskog saveta uprkos otporu usamljene Poljske izabrala na dalje dve i po godine bivšeg poljskog premijera Donalda Tuska samo zato što Nemačka preko njega hoće da nametne promenu EU u "Evropu dve brzine".

 

ERDOGAN PREŠAO GRANICU Berlin ne sedi skrštenih ruku, mada im je prva na redu - Turska. Šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel izjavio je da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan "prešao granicu" optužujući lično kancelarku Angelu Merkel za "nacističku praksu". "Mi jesmo tolerantni, ali nismo budale", rekao je Gabrijel za današnje izdanje lista Pasauer Noje Prese i dodao da je turskom kolegi Mevlutu Čavušogluu rekao da je njegov predsednik "prešao granicu".

 

GDE SI KRENUO, SIMOVIĆU? Ovog vikenda nije bilo skandala na utakmicama širom Balkana, kao nedelju dana ranije, kada su mučne slike sa "Poljuda" obišle Hrvatsku, Srbiju, pa pomalo i svet. O tome je, između ostalog, za današnji "Danas" govorio legendarni golman Hajduka, Galatasaraja i jugoslovenske reprezentacije Zoran Simović, kojeg je u onom mitskom duelu na splitskoj lepotici protiv Bugara uzvikom "Gde si krenuo, Simoviću?" ovekovečio veliki Mladen Delić. Rođeni Mojkovičanin koji je životno i golmanski stasao u Kruševcu kaže da je huliganstvo bolest, ali izlečiva, kao što je to urađeno u Engleskoj.

 

POGLEDAJTE I NASLOVNE STRANE DNEVNIH LISTOVA


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.