Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nedeljnik

"Ante Marković je zvao Bregu i mene u vilu u Užičkoj": Kako je Zdravko Čolić doživeo rat i raspad Jugoslavije

"Kao što su moja rođaka i rođak sa džemperčićem i malom kozmetikom izašli iz Sarajeva misleći da će se za nekoliko dana vratiti, tako smo i mi bili u razmišljanju da će to biti kratko"
Datum: 11/05/2018

"Ante Marković je zvao Bregu i mene u vilu u Užičkoj": Kako je Zdravko Čolić doživeo rat i raspad Jugoslavije

Foto Nebojša Babić

"Kada sada gledaš ove 'Nadrealiste', vidiš da su oni sve naslutili. Niti ja, niti moja bliska ekipa nismo naslućivali čitavu tragiku događaja. Nismo mogli da verujemo da će tako brzo nakon Drugog svetskog rata doći do takvog velikog krvoprolića", rekao je Zdravko Čolić u velikoj ispovesti za Nedeljnik. "Kao što su moja rođaka i rođak sa džemperčićem i malom kozmetikom izašli iz Sarajeva misleći da će se za nekoliko dana vratiti, tako smo i mi bili u razmišljanju da će to biti kratko. Ali očigledno je da su ljudi koji su pratili situaciju znali da neće biti toliko lako i kratko. Ne verujem da su i upućeniji od nas znali da će biti tako žestoko. Jer nekontrolisani događaji su kao nekontrolisana nuklearna reakcija. I kad zapališ Černobilj, ti ne znaš da li će to probušiti planetu ili će čovek uspeti da je zatrpa nekim azbestom. Tako je u životu."

Zdravko Čolić je u vreme dok se rat spremao podržavao Ante Markovića.

"Ante Marković je bio privrednik sa odličnim idejama. Svi smo mi bili za njegove Reformske snage u Bosni i Hercegovini. Sve poznate ličnosti su glasale za njegovu stranku, ali nažalost znamo kako se sve završilo. Bio je to popis stanovništva. A kakav je bio popis stanovništva, takav je bio i odnos stranaka. Reformisti Ante Markovića su dobili 1,7% glasova. Jedino mesto gde su pobedili bila je Tuzla i gospodin Bešlagić koji se borio za mir u groznim godinama rata. I izdvojio je grad od nesreća koliko je to bilo moguće", rekao je Čola za Nedeljnik.

On je u velikoj ispovesti koju možete da čitate u novom broju koji je na kioscima od četvrtka 10. maja, ispričao i o druženjima sa Markovićem.

"Susretali smo se ovde u Beogradu u bosanskoj vili u Užičkoj. Često smo dolazili tu na pitu pre rata. Ta vila je bila u vlasništvu one Bosne i Hercegovine. Nekada smo znali Brega, ja i još neka ekipa iz Sarajeva i prespavati u toj vili. Jednom prilikom nam je Ante Marković doneo finu ribu iz Dalmacije. On je bio jedan fini gospodin i veliki čovek. Bio je za održanje Jugoslavije i protiv svih ratova i nesreća koje su se nadvijale. Bio je iznad svega veliki ekonomista, a kako sam i ja diplomirani ekonomista, onda se moglo od njega dosta toga naučiti."

U novom broju čitajte šta je sve Zdravko Ćolić govorio o bivšoj zemlji i Titu, ali i o Sarajevu, ratu, Anti Markoviću, hapšenju, protestima protiv bombardovanja, politici i vlasti, JNA, Arsenu Dediću, Draženu Petroviću, starim i novim gastarbajterima, Evroviziji... Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

 


 


Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.Pera
12.05.2018 - 09:35
Rat
Nisu oni naslutili vec je priprema uvekiko pocela i ko je imao nekog iz republickih db taj je od njih mogao cuti sta se sprema a spremalo se zlo u reziji dotadasnjin komunista kojima se nije silazilo sa vlasti a pad berlinskog zida im je to donosio
Nebojsa
13.05.2018 - 09:34
Cola
Cola je najbolji pjevac i najveci gospodin Jugoslavije ili danasnjeg Balkanskog kokosinjca takozvanog regiona. Nema veceg pjevaca , i jos dugo se nece roditi takva zvjezda. Svi danasnji pjevaci su samo sretni amateri u poredzenju sa Colom.