Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Politika

"Za 15 dana bih bio u Hagu da kažem da bi Srpska trebalo da bude nezavisna": Vučić o Izetbegovićevoj izjavi

"Mi ćemo to da sagledamo iz svih uglova i pronaći ćemo najbolji odgovor za Srbiju", rekao je predsednik Srbije
Datum: 14/11/2017

"Za 15 dana bih bio u Hagu da kažem da bi Srpska trebalo da bude nezavisna": Vučić o Izetbegovićevoj izjavi

Foto: Nedeljnik

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je izjava bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića o Kosovu kompleksna izjava sa dalekosežnim posledicama koju treba sagledati na veoma ozbiljan način.

"Reč je o veoma složenoj, kompleksnoj izjavi sa veoma dalekosežnim političkim i pravnim posledicama, mnogo je ozbiljniji njegov intervju nego što iko u Srbiji u ovom trenutku može da sagleda. Mi ćemo to da sagledamo iz svih uglova i pronaći ćemo najbolji odgovor za Srbiju", rekao je Vučić.

U juče objavljenom intervjuu za Dojče vele Izetbegović je rekao da je što se njega tiče Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH.

Upitan da sa "da" ili "ne" odgovori da li će BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo Izetbegović je rekao: "Nadam se da".

Vučić je danas rekao da će Srbija tek odlučiti šta će biti njen odgovor na ove izjave i podsetio da je za četvrtak zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

 

Pročitajte i:

Reakcije na Izetbegovićevu izjavu stižu, oglasio se i bivši ambasador SAD: "Očekujem snažnu osudu"

 

On je rekao da Izetbegovićev intervju Dojče veleu "donosi brojne promene u dugoročnom smislu".

"Mnogo toga se promenilo nakon tog intervjua, i nije samo priča o tome da se nada priznanju Kosova... i to da se teritorijalni integritet BiH brani ratom a da Srbija treba da ga isporuči uz šoljicu kafe i ratluk... Reč je i o drugim delovima naše teritorije da se neko meša u naše unutrašnje odnose, a za to nema nikakav osnov", kazao je Vučić posle susreta za članovima Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu.

Vučić je upitao šta bi bio odgovor međunarodne zajednice da je nešto slično on izjavio. "Za 15 dana bih bio u Hagu da ne daj bože kažem da bi Republika Srpska trebalo da bude nezavisna", kazao je i naglasio da ga boli ćutanje iz sveta ili priče da se smire sve strane.

"Ja nisam izgovorio ni reč, ko da se smiri? Vazduh što sam udisao", rekao je on i naglasio da ne može ni da kometariše priče da "Vučić pravi lažni sukob".

Vučić je naveo i da ne može da tvrdi da neko iz međunarodne zajednice stoji iza reči Izetbegovića, napominjući da zemlji predostiji još teža situacija oko Kosova i Metohije, jer nekome u svetu Srbija nije dovoljno poražena ako nije ponižena i pregažena.

"Moj posao je da ne dozvolim da je ponize i pregaze", poručio je Vučić.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.