Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Društvo

Ako smo mi bili šlag na Levijevoj torti, bio je i on na našoj – Čitajte u Nedeljniku

U novom broju Nedeljnika kolumnisti Ljiljana Smajlović i Aleksandar Apostolovski bavili su se, svako na svoj način, likom i delom Bernara Anrija Levija i onim što se dogodilo prilikom njegove posete Beogradu
Datum: 18/05/2017

Ako smo mi bili šlag na Levijevoj torti, bio je i on na našoj – Čitajte u Nedeljniku

Foto: Tanjug

Poseta francuskog filozofa Bernara Anrija Levija obeležila je nedelju za nama; ne zbog njegovog dolaska na festival Beldocs, na premijeru filma "Pešmerga", već zbog torte kojom su ga gađali pripadnici takozvanog SKOJ-a. U novom broju Nedeljnika Leviju su posvećena dva teksta, kolumnista Ljiljane Smajlović i Aleksandra Apostolovskog.

"Ne znam iz prve ruke, ali kažu mi da sujeti ljudi koji vole da ruše tuđe države i režime posebno godi kada im bombardovane zemlje posle ukažu počast. To im dođe kao šlag na torti: evo, čak i žrtve priznaju njihovu moralnu superiornost, uviđaju da su morale biti bombardovane... Zato mi nije žao što Beograd prošle nedelje nije lepše ugostio Bernar-Anrija Levija. Ima neke poetske pravde u ulozi koju je francuski 'selebriti' dobio na našem festivalu. Ako smo mi bili šlag na njegovoj torti, bio je i on na našoj", napisala je Ljiljana Smajlović u tekstu u kojem staje u odbranu onih koji su gađali tortom filozofa, posebno zbog pitanja koja su im kasnije postavljali - "A gde je šlag za Vučića, Dačića, Vulina?"

Aleksandar Apostolovski navodi da je "advokat jačih" uspeo da uradi u Beogradu ono što nije pošlo za rukom nikome pre njega. "Ni Svetom Savi, ni Karađorđu, ni Milošu, ni Kominterni, ni Titu, ni Dobrici Ćosiću, ni Miloševiću, a bogami ni Vučiću. Niko do sada nije tako ujedinio Srbe kao glavnokomandujući medijskih filozofa".

"Narcisoidan, prevaziđen i prozren, on ne shvata da je postao isto što i Danijel Šifer koga je davno angažovao Sloba kao intelektualni protivotrov Leviju, te ga je dovodio u Beograd, slao kod frizera, kupovao mu odela, dok ga je Služba, posle tribina, vodila i kod matičara, kako bi i Srbi pokazali da imaju filozofa manekena u bizarnom medijskom ratu mislilaca koji inspiraciju traže posmatrajući, umesto sveta oko sebe, sopstveni prst. Šifer je, ipak, pošteniji, iako je umeo da iz nekih srpskih butika izađe na zadnji izlaz, bežeći od kasirke", zaključuje Apostolovski.

CEO TEKST U ŠTAMPANOM IZDANJU NEDELJNIKA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU KOJE JE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Bogdan Vukosavljev
19.05.2017 - 11:29
Touche
Tora u lice je savršeno prikladan gest prema tom klovnu koji je parodija intelektualca.