Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Feljton

Afere na dvoru: Dragi Jovanović otkrio kako je knez Pavle srušio Stojadinovića zbog ljubomore

(9. deo) Iako se energični šef vlade Stojadinović brzo približio fašističkim režimima, Jovanović tvrdi da mu je glave, u stvari, došlo hrvatsko pitanje i Pavlova ljubomora. Govorilo se, naime, da predsednik vlade održava intimne odnose s kneginjom Olgom
Piše Veljko Lalić
Datum: 26/06/2016

Afere na dvoru: Dragi Jovanović otkrio kako je knez Pavle srušio Stojadinovića zbog ljubomore

Izvor: Muzej revolucije naroda Jugoslavije

Vladavina kneza Pavla deli se na dva perioda: vladu dr Milana Stojadinovića i vladu Dragiše Cvetkovića, ispričao je islednicima Udbe Dragomir - Dragi Jovanović.

Milana Stojadinovića izabrali su knez Pavle i dr Antun Korošec, kao jaku ličnost koja će moći da se razračuna sa starim kadrovima okupljenim oko Petra Živkovića. Stojadinovićeva ličnost, sa svim njegovim slabostima, koje su bile poznate, ali s velikom ambicijom i dosta energije, davala je sve garancije da će biti uspešna vladavina kneza namesnika.

I u prvom delu svoje vladavine Milan Stojadinović je ispunio sve što se od njega očekivalo. Pavle je zadovoljan, Stojadinović je zadovoljan, Korošec je zadovoljan. Ali, sve jači Stojadinović, koji zna koliko je zadužio Pavla, dobija ambicije da postane vođa - priča svojim islednicima čovek koji je upoznat u sve tajne Stojadinovićeve vladavine.

Dragi Jovanović sada islednicima Udbe otkriva i Stojadinovićevu najvažniju političku ulogu: da se Pavle lično obogati. Njegovo rešenje da knez prima kraljevsku apanažu od šezdeset miliona dinara godišnje, od toga pola u švajcarskim francima po državnom kursu, što je oko tri miliona franaka, samo ga je učvrstilo na vlasti, a Pavlu omogućilo da se u narodu pokazuje kao veliki kolekcionar i ljubitelj umetnosti.

Iako se energični šef vlade brzo približio fašističkim režimima, Jovanović tvrdi da mu je glave, u stvari, došlo - hrvatsko pitanje i Pavlova ljubomora. Govorilo se, naime, da predsednik vlade održava intimne odnose s kneginjom Olgom.

"Stojadinović nije mogao da reši hrvatsko pitanje, čak nije mogao da nađe dodirnu tačku s Mačekom", objašnjava Jovanović. Pored razloga unutrašnje prirode ne treba smetnuti s uma da je i pored njegovih ličnih veza s Musolinijem i Ćanom, fašistička vlada u Rimu održavala stalne direktne veze s Mačekom, savetujući mu istovremeno da ne bude popustljiv prema Beogradu, i da u svim zahtevima može da računa na podršku Italije. Pavelić i njegovo društvo bili su tada u Italiji i stajali kao rezerva.

S druge strane, engleski poslanik u Beogradu Henderson redovno upozorava kneza da Stojadinovićeve namere nose opasnost i po zemlju, i po njega lično.

Treća okolnost za rušenje Stojadinovića leži u Korošecu, koji se pribojavao da ne izgubi svoj značaj. I tačno onda kada je bio siguran da će njegova tendencija da obavi fašizaciju zemlje doživeti krah, on ga pri povratku iz Švajcarske 1938. dočekuje na železničkoj stanici i u ime vlade prvi put pozdravlja sa "vođo".

Korošec je, međutim, bio načisto da Stojadinović mora da ode, i zato mu je bilo potrebno - da napravi što više gluposti. Ovaj, pak, zanet time da ga čak i Korošec naziva "vođom" ne vidi više pravilno situaciju, i u proleće 1938. čak stvara motorizovani odred uniformisane omladine Jugoslovenske radikalne zajednice, a u Novom Sadu čak prvi put u zemlji diže ruku i pozdravlja na fašistički način.

Tog leta Pavle putuje u London i po povratku saopštava Korošecu da je došlo vreme da Stojadinović padne. Kao i da je politički razlog za takav rez to što nije u stanju da reši hrvatsko pitanje.

"Kolekcija Stojadinovićevih prljavština izlazi na videlo. Pavle preko svojih veza, mislim engleskog poslanstva i Intelidžens servisa, dolazi do izvoda tekućih računa predsednika vlade u Švajcarskoj. Utvrđuje se da je njegov glavni čovek Milan Švarc, koga je postavio za počasnog konzula, i čija je uloga u stvari kao ličnog eksponenta za novčane transakcije i malverzacije", priseća se svih detalja Dragi Jovanović.

Istim putem Pavle dolazi i do prepisa računa ogromnih ličnih izdataka za vreme Stojadinovićevog boravka na Davosu, kao i do astronomskih računa njegove žene. Ti izdaci penju se na 20.000 švajcarskih franaka na dan. Stižu i prepisi računa o kupovini skupocenog nakita kod "Kartijea" u Parizu, te raznih firmi u Švajcarskoj...

Ni događaji iz Stojadinovićevog privatnog života i raznih ljubavnih avantura nisu ostali van opsežne igre kompromitacije. Pavle se naročito interesovao o poznatom lovu u čast grofa Ćana na Belju, kada je došlo do bučnog trodnevnog orgijanja. Za taj "lov" bila je pripremljena "specijalna ekipa" Stojadinovićevih miljenica, koja je učestvovala u lovu i zabavi. To su bile: Buba Gašić, supruga dr Jovana Gašića, gospođa Pantelić, razvedena od Miše Pantelića; Manojlovićeva, supruga savetnika ministra spoljnih poslova, Jakovljevićeva, takođe supruga savetnika ministra spoljnih poslova i nekoliko prvakinja beogradskog baleta. Pijančenje i provod na Belju otišli su tako daleko da se ujutru nije znalo ko u kojoj sobi spava.

Stojadinović je imao i vezu s Gordanom Bajloni, kojoj je omogućavao poslovanja preko Đure Jankovića, tadašnjeg ministra šume i rudnika. Bajlonijeva se bavila samo krupnijim poslovima, dobijanjem izvoznica.

Predsednik vlade imao je i tzv. intimni kabinet, koji je nasledio od Petra Živkovića. To je bio luksuzan apartman od dva salona, trpezarije, spavaće sobe i luksuznog kupatila, odmah pored premijerskog kabineta. Tim apartmanom služili su se i Živković i Stojadinović, na kraju i Dragiša Cvetković. Tu su se uvek nalazila najluksuznija pića i parfemi, a ulazilo se direktno iz parka ministarstva finansija. Stojadinović je bio veoma obazriv i nikome nije dozvoljavao - osim šefovima kabineta i ličnim pratiocima - da tamo zalaze.

Pavle i Korošec skupili su dovoljno materijala. Stojadinović je otpisan, a kako se ne bi ponovila greška, za naslednika je izabran Dragiša Cvetković, čovek koji će sasvim sigurno biti običan dvorski poslušnik. I, tako je i bilo...

Pavle je imao neograničeno poverenje u komandanta Beograda generala Voju Tomića. Ovaj mu je služio slepo. Naročito je bio poznat zbog otvoreno neprijateljskog stava prema Petru Živkoviću, zbog čega je predstavljao glavni oslonac u sukobu s njegovim pristalicama u vojsci.

"Tomić uklanja iz Beogradskog garnizona sve ljude Petra Živkovića i popunjava garnizon i gardu pouzdanim oficirima, koji nisu za kralja Petra", objašnjava Dragi Jovanović. "On je bio upućen u sve želje i tajne kneza Pavla, zbog čega je njegova smrt - navodno samoubistvo - izazvala veliko iznenađenje i zauvek ostala zagonetka."

Činjenice su tada govorile da je prvi na lice mesta stigao Alfred Grauer, dugogodišnji Tomićev poverenik. Da li je on došao ili je već bio tu, ostalo je pitanje, čak i za šefa policije Dragog Jovanovića.

CEO FELJTON OVDE

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.