Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Svet

24 sata pregovora: Postignut načelni dogovor između Merkelove i Šulca

Nacrt dogovora ima 28 strana, a pregovori koji su počeli u četvrtak trajali su više od 24 časa
Datum: 12/01/2018

24 sata pregovora: Postignut načelni dogovor između Merkelove i Šulca

Foto: Tanjug-AP Photo/Markus Schreiber

Postignut je napredak u koalicionim razgovorim nemačkih konzervativaca Angele Merkel i socijaldemokrata Martina Šulca javili su svetski mediji. 

Nacrt dogovora ima 28 strana, a pregovori koji su počeli u četvrtak trajali su više od 24 časa.

Angela Merkel poručila je da je "optimistična" po pitanju formiranja nove koalicione vlade sa socijaldemokratama. Istovremeno, socijaldemokrata Martin Šulc istakao da je zajedničkim sporazumom postignut "izvanredan" rezultat.

Kako javlja AP, Merkelova je naglasila da Evropi treba "novo buđenje" i dodala da je uverena da će buduća nemačka vlada biti u mogućnosti i da postigne sporazum sa Francuskom po pitanju budućnosti Evropske unije. 

Izbori u Nemačkoj održani su još 24. septembra, a Merkelova je trenutno posvećena brizi o vladi u svoj zemlji što je ograničava u preduzimanju inicijativa na velikoj političkoj sceni, u vreme kada francuski predsednik Emanuel Makron insistira na ambicioznoj agendi za evropske reforme. Ona je danas rekla da se još od održavanja izbora pokazalo da svet neće stati dok Nemačka razrešava pitanje svoje političke strukture. 

Dodala je, kako se navodi i da je sporazum između njenog konzervativnog bloka i socijaldemokrata o otpočinjanju formalnih koalicionih pregovora podrazumevao "davanje i uzimanje" sa obe strane.

Prema navodima BBC-a CDU i SPD postigli su dogovor oko najvažnijih i najproblematičnijih pitanja, poput migracije. Plan je da se ograniči dolazak tražioca azila na oko 200.000 godišnje. U nacrtu sporazuma nalazi se još jedno ograničenje - mesečno će 1.000 migranata moći da se pridruži članovima svoje porodice koja živi u Nemačkoj. Spajanje porodica odnosi se samo na brakove sklopljene pre nego što su migranti napustili svoje zemlje, i samo ako se radi o pojedincima koji nisu počinili nikakav zločin, niti predstavljaju opasnost, kao i u slučajevima kada se ne očekuje njihov skori povratak kućama.

Istovremeno, u dokumentu, koji je i dalje podložan izmenama, navodi se da će Nemačka za isti cifru smanjiti broj izbeglica koje preuzima iz Grčke i Italije, prema planu EU. 

Fokus u razgovorima bile su i poreske promene, pišu nemački mediji. Naime, Merkelova stranka želi da ukine solidarni porez koji Nemci plaćaju za razvoj nekadašnjeg komunističkog istočnog dela Nemačke.

Pregovori o nemačkoj vladi traju mesecimam tačnije od izbora u septembru. Za Nemačku ovo je najduži period formiranja vlade, i još uvek nije gotov.

Kako navode mediji, CDU i SPD moraju da pređu još prepreka kako bi konačan dogovor bio postignut, a SPD će 21. januara u Bonu održati kongres na kom će biti odlučeni dalji koraci stranke.

Lider nemačke socijaldemokratske partije Martin Šulc naglasio je da je sporazum sa konzervativcima "izvanredan" rezultat politika koje će pomoći državi. 

On je nakon maratonskih pregovora koji su se odvijali tokom prethodne noći izjavio da će postignuti sporazum pomoći infrastrukturi zemlje i ojačati porodice, škole, domove za stare i druge segmente društva. "Mislim da smo postigli izvanredne rezultate", rekao je Šulc. 

On je naglasio da će sada sporazum iznti pred kolege iz partije na odobrenje, pre nego što formalni koalicioni pregovori mogu da započnu. 

Britanska agencija, koja je imala uvid u sporazumni dokument, navodi da su se stranke obavezale da formiraju "specifične budžetske fondove" za stabilizaciju evra i za podršku "socijalnoj konvergenciji" i strukturalnim reformama. To bi, kako se smatra, moglo da stvori osnovu budućeg "investicionog budžeta" za evrozonu. 

"U bliskom partnerstvu sa Francuskom, želimo da na održiv način jačamo i reformišemo evrozonu, tako da evro može bolje da se izdrži globalnu krizu", navodi se u dokumentu. 

Nemačka kuća ARD navodi da su ovo najduži razgovori Angele Merkel otkada je na čelu zemljeNjen prethodni rekord bio je 17 sati. Tada nije bilo govora o koaliciji, već se u Minsku u februaru 2015. godine raspravljalo o ukrajinskom primirju. Isto tolko vremena Merkelova je izdvojila u julu 2015. kada se raspravljalo o budućnosti Grčke.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.