Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Sport

Pit Maravić je trenirao uz stihove srpske pesme: Sve što je potrebno da znate o Srbima u NBA

"Pit je bio zadojen srpskom tradicijom. Otac ga je uspavljivao srpskom pesmom i dok je trenirao, ta pesma mu je bila lajtmotiv"
Pišu Veljko Miladinović i Marko Prelević
Datum: 15/11/2017

Pit Maravić je trenirao uz stihove srpske pesme: Sve što je potrebno da znate o Srbima u NBA

Foto Profimedia

Zvanična istorija i statistika, a znamo koliko tamo preko Bare vole statistiku i polažu na nju, reći će vam da je sve to sa "našima i NBA" počelo kada je jedan bradati momak iz Prijepolja, koji mesec pre pada Berlinskog zida, obukao dres najvećeg košarkaškog tima osamdesetih godina, Los Anđeles Lejkersa.

Poznavaoci košarkaških prilika i hroničari ove igre vratiće vas nešto više unatrag, govoriće o Srbinu "Pistol" Pitu Maraviću, te o boravku Krešimira Ćosića na Univerzitetu Brigam Jang - mormonskom, jašta - i tome da je Krešo oduševio Amere, ali tada je NBA još bila tek jedna od dve lige (postojala je i ABA, koja nema nikakve veze sa ovdašnjom, modernom ABA), i njemu se ipak vraćalo u Zadar. Tu je i legendarna anegdota kada je Praja Dalipagić već potpisao za Boston, samo da bi neki novinar u SFR Jugoslaviji objavio težinu ugovora, a težina je bila nečuvena za jugoslovenske prilike, pa se Praja odrekao luksuza i ostao u zemlji (posle će otići u Real), ili kada je Dragan Kićanović, koju godinu kasnije, odbio 200.000 dolara po godini jer mu je Skavolini nudio 350.000...

"Kada se govori o Srbima u NBA, uvek treba krenuti od Pita Maravića, ili možda od njegovog oca, koji je organizovao prve velike turnire za srpsku dijasporu pre Drugog svetskog rata", kaže za Nedeljnik Aleksandar Miletić, košarkaški hroničar i autor više knjiga o istoriji košarke na ovim prostorima.

Maravić stariji, nadimka Pres - poredili ga sa Pitsburg presom, pošto je bio informisaniji od novina - praktično je stvorio Pita Maravića.

"Pit Maravić je bio direktno njegov proizvod i jedan od sigurno 10 najvećih igrača NBA u istoriji. Verovatno najgenijalniji svih vremena. Jedna od njegovih biografija počinje citatom Boba Dilana da je čuo na radiju da je preminuo Pit Maravić i da je rekao: 'Znam, to je onaj čovek koji je mogao da igra i zatvorenih očiju.' Pit je bio zadojen srpskom tradicijom. Otac ga je uspavljivao srpskom pesmom i dok je trenirao, ta pesma mu je bila lajtmotiv. A stihovi su glasili: 'Čuj sine, oči moje, čuvaj ono što je tvoje...'", kaže Miletić.

Mark Krigel u bestseleru Njujork tajmsa o Pitu Maraviću uporedio je Pita sa Mocartom i Elvisom Prislijem - jer je košarka kroz njega bila sredstvo izraza. I zato što je bio kao Prisli - belac koji je u crnačkom fazonu interpretirao stvari.

Tako je prvi Srbin pisao istoriju NBA lige.

 

U novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 16. novembra čitajte veliko istraživanje o Srbima u NBA ligi, a sledeće nedelje svaki čitalac Nedeljnika na poklon dobija zvanični Panini album NBA. Više o tome OVDE

 

DIGITALNO IZDANJE NEDELJNIKA DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.