Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Umesto poslednjeg pozdrava Krisu Kornelu

Datum: 19/05/2017

Slučaj je hteo da se, kao i dosta klinaca i klinki tog doba, sa grandžom upoznam tek pošto su rodonačelnici bili već neko vreme počivši. Bilo je tu desetak grupa čije je obeležje, kako kaže teorija, bilo da dolaze iz Sijetla i da nose karirane košulje. Muzički su međusobno imali sličnosti koliko je po temama, energiji i imidžu imao i jedan Haustor sa Ribljom čorbom, ali ljudska potreba za kategorizacijom ih je, budući da dolaze iz jednog mesta i da su zasijali u jednom kratkom periodu, strpala u isti koš i možda im tako nenamerno odredila sličnu sudbinu.  

Bili su to klinci čiji je život bio muzika, ali koji nikakvo formalno obrazovanje u tom smislu nisu imali, a u današnjem vremenu, naravno, ni u ludilu ne bi prošli ni prvi krug nekog suludog  takmičenja u pevanju ili talentu i koji su bili jedan od poslednjih trzaja šou biznisa da spontano generiše svoje prve redove. U karijeru i kasniju planetarnu slavu ovih bendova svoje prstiće neminovno su morali umešati i razni menadžeri, producenti i hohštapleri i tako od lokalnog specijaliteta napraviti glavno jelo na meniju. Ne treba nikada smetnuti s uma ono što je Krist Novoselić, basista Nirvane, u jednom intervjuu naglasio “Jednu stvar morate da zapamtite u vezi sa Nirvanom. Nirvana nije išla ka mejnstrimu, mejnstrim je došao do Nirvane”. To, naravno, važi i za ostale grandž bendove.

Halapljivi mejnstrim je tako došao i pokupio i pojeo svu krtinu iz iskrenog beznađa koje je vrištalo iz pesama ovih bendova. Bezizlaz, osuđenost na život u isfoliranom svetu, ogromni, svakodnevni bol i insistiranje na besmislu života postalo je in, možda po poslednji put. Potpuno suprotno od današnjih modernih gurua popularne psihologije, oni su živeli i pevali bez ikakvih odbrambenih mehanizama koji bi im govorili kako da stvarnost preokrenu u svoju korist. Nažalost, način na koji su jedan za drugim napuštali ovaj svet, nanovo je dokazivao sa kakvom surovom i sirovom iskrenošću su nas suočavali kroz svoju muziku. Današnji klinci to možda ne mogu da pojme, ali to nije bio svet gornjih i donjih laga, hitova, besomučnih proba, uvežbavanja, koreografija, stilista i vatrometa, to je bio jedan apsolutni neprofesionalizam koji se odjednom našao pod reflektorima i od kojeg se očekivalo da igraju po istim pravilima po kojim igra i sasvim dobro pliva jedna Madona ili Majkl Džekson.

Grandž za mene znači mesto u kojem prevelika lova jednostavno nema smisla. To se savršeno uklapa kao antipod slici današnjeg mejnstrima u kojem svaka glava, čini se, dobro pliva po prostranstvima keša, uživaju, pevaju, igraju, tverkuju, usvajaju decu i bave se dobrotvornim radom. Sistem izgleda mora da pazi kome se daje koliki džeparac i kakvi narkotici se kupuju od muzike.

Možda uz ovakav uvod izgleda neiskreno ako kažem da me vest o smrti Krisa Kornela potpuno iznenadila i šokirala, ali zaista jeste. Kris je, kroz Saundgarden, Audioslejv i solo projekte, bio grandž, ali i nije bio grandž. U pesmama je bilo manje nego kod ostalih tog introspektivnog defetizma i želje za eskapizmom, voleo je da eksperimentiše sa sopstvenim glasom, a zašto ne reći, izgledao je zdravo i potentno i voleo je da se skida, čak i kad mu nije bilo vruće. Posebno poštovanje gajim za njega baš zbog uspešnog preživljavanja tranzicije iz andergraunda Sijetla na vrh sveta. Najveća novinarska sklonost ka spoju estrade i crne hronike iznedriće u narednim danima, sigurna sam, pregršt teorija o poslednjih nekoliko sati ovog čoveka, ali to neka ostane znatiželjnicima da razglabaju.

Kris Kornel je do juče bio jedan od poslednjih preživelih superstarova jedne kratke epohe koja, nažalost, sada izgleda neverovatno, a u kojoj su klinci koji se žicaju za cigare postali autentični glasnogovornici jedne generacije. Brisanje ovog čoveka iz enciklopedije živih tehnikom unutrašnjeg sagorevanja, kojom estrada već vekovima počašćava svoje izdanke, ne umanjuje se značaj njegovog pokušaja da živimo u, ne nužno boljem, ali drugačijem svetu.  

 

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.