Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Rad nedeljom – srpsko gostoprimstvo, razmaženost kupaca ili bahatost poslodavaca

Postoji ovde teško iskorenjivo mišljenje kojem se evropske vrednosti mešaju sa konzumerizmom. Otud i ono da smo mi „u ono vreme“ bili svet za Rusiju i Poljsku, jer se na našim ulicama mogao videti raznoliki vozni park, dok su se po Varšavi i Moskvi furale samo „Lade“. U Trst po „leviske“, pa da vidiš čuđenje kad nas vide bugarski turisti.

Sledeći isti trend, ovde se i demokratija meša sa pukim izborom. Kako to da nema slobode medija kad kod kuće imaš 300 kanala? Šta će ti prosvećen, obrazovan i kulturan novinar kad možeš da gledaš mladunče impale koje uplašeno beži od gladne tigrice u HD rezoluciji?

Elem, iako se o svemu ovome može naširoko, povod za ovaj tekst je nedavna zabrana rada prodavnica nedeljom i na dane praznika u bivšoj nam jugoslovenskoj republici Sloveniji. Još 2003. je ista stvar bila izglasana na referendumu pokrenutom na inicijativu Sindikata zaposlenih u trgovinama, a sada tek definitivno stupa na snagu. To mešanje evropskih vrednosti sa konzumerizmom kod naših je poslodavaca i kupaca, pak, rezultiralo time da evropski standard koji insistira na pravima potrošača, pomešamo sa danonoćnom uslužnošću i dostupnošću, te se nemali broj trgovina, restorana brze hrane i ostalih delatnosti izvoleo reklamirati sloganom „24 sata, 365 dana u godini“.

Tako je i naš ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, objašnjavajući svoju potrebu da na turskom izvede svoj performans pred Erdoganom, istakao da smo mi, parafraziram, „mala zemlja“ i da nemamo gostima da ponudimo ne znam ti ni ja šta, ali ono što možemo i na čemu treba insistirati, jeste naše gostoprimstvo. Isti je princip, dakle, u bilo kojoj sferi života. Kada dolazi gost za njega otvaramo prodavnice, kitimo gradske ulice i trgove, pevamo i igramo, jer je, naučili smo to iz svega, to deo našeg nacionalnog identiteta. Taj hladni Slovenac što ne radi nedeljom ili tradicionalni Nemac što zakatanči svoj dućan u 20 sati ne zna zapravo ništa o srpskom gostoprimstvu.

Još uvek se ovde premalo vodi računa o tome da i onaj čovek koji goste prima, nekada i sam treba da ode negde u goste. O ozbiljnijem organizovanju gostoljubivih zaposlenih u trgovinama u neke sindikalne organizacije, naravno da nema pomena, jer su sindikati tako SFRJ. Ako bi se, kojim čudom, ovde i desio sličan referendum, bojim se da bi se izglasao rad nedeljom. Referendum bi, naravno, bio sproveden u nedelju, pa bi samim tim zaposleni u trgovinama bili sprečeni da izađu, jer bi morali da rade.

                 

 

 

Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Посматрач, малициозни
23.10.2017 - 10:37
Општа култура и зоологија
Тешко да би гладна тигрица икад (макар и у HD резолуцији), успела да ухвати уплашено младунче импале просто, јер обитавају на потпуно различитим континентима... А да ли продавнице у Словенији раде недељом или не - кога брига!