Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Moj Nedeljnik

Drugi ciklus obuka iz programiranja za dodatnih 400 nastavnika informatike u Srbiji uspešno završen

Datum: 10/05/2018

Drugi ciklus obuka iz programiranja za dodatnih 400 nastavnika informatike u Srbiji uspešno završen

Predmet Informatika i računarstvo je od ove školske godine dobio status obaveznog predmeta u petom razredu, dok se u šestom razredu osnovne škole izučava po novom nastavnom programu. Najkompleksniju celinu u okviru ovog predmeta čine računarstvo i programiranje, zbog čega je bilo potrebno usmeriti posebnu pažnju na tu oblast i savladavanje algoritamskog načina razmišljanja kao osnovnog koraka, kada je reč o učenju programiranja.

Fondacija Petlja je zahvaljujući podršci kompanije Microsoft, pomogla je da se ova pažnja adekvatno usmeri i sprovede u vidu organizovanja i održavanja dvodnevnih obuka za nastavnike informatike u osnovnim školama.

Nakon što je tokom jeseni 2017. godine održan prvi ciklus obuka koje je obeležilo veliko interesovanje gotovo 800 nastavnika koji su uspešno završili obuku, Fondacija Petlja je zahvaljujući kompaniji Microsoft organizovala drugi ciklus obuka tokom marta i aprila ove godine u novih 8 gradova. Drugi ciklus obuka je obuhvatio dodatnih 400 nastavnika informatike osnovnih škola.

 „Obrazovanje i usavršavanje uz pomoć savremenih tehnologija neophodne su veštine za uspeh u 21. veku. Microsoft je posvećen ovoj inicijativi koja će nastavnicima, a samim tim i zajednicama u kojima oni rade, pružiti mogućnost da se usavršavaju i ostvare svoj pun potencijal“, izjavila je Jelena Ružičić, menadžer programa za obrazovanje u Microsoftu, za Srbiju i Crnu Goru.

Dvodnevne obuke, koje su akreditovane od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i imaju status obuka od javnog značaja, održane su tokom marta i aprila 2018. godine u Subotici, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Čačku, Boru i Novom Pazaru. Program obuke osmislili su i realizovali predstavnici Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

 „Upravo ovih dana se u petom razredu i tamo gde je predmet Informatika i računarstvo izabran u šestom razredu, uči programiranje na jedan nov i moderan način, zanimljiv i primeren uzrastu. Fondacija Petlja svim svojim snagama pruža podršku da to bude uspešno, u čemu nam pomažu brojne IT kompanije kojima se ovom prilikom zahvaljujemo“, izjavio je Nebojša Vasiljević, direktor Fondacije Petlja.

Značajna praktična podrška i nastavnicima i učenicima, može se naći na portalu Petlja.org, gde su objavljeni online edukativni materijali za učenje programskih jezika Scratch i Python, u skladu sa novim nastavnim programima (https://petlja.org/OsnovnaSkola). 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.