Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Šampion

Datum: 07/08/2018

 Za mene i većinu mojih vršnjaka Nebojša Glogovac je bio ne samo odličan glumac već i  simbol naše generacije. Nismo ga lično  poznavali ali je ostavio dubok trag u našim životima, jači i od smrti i od bolesti i od vremena.

 Znali smo da je teško bolestan.Skoro tri meseca smo navijali za Njega, duboko verovali da će pobediti opaku bolest, jer, kako, zaboga, takva glumčina može tek tako da umre. Osećala sam da mu se kraj bliži, ali sam i dalje verovala da će naš Šampion dobiti tu životnu bitku.Duboko potrešena nepoštovanjem Nebojšine i privatnosti njegove porodice od strane pojedinih medija, krajem januara prošle godine sam na svom statusu na Fejsbuku napisala: ,,Ajmo, gospodo mediji, ostavite Nebojšu Glogovca na miru, imate vi svoje starlete i rijalitije.“

09.02. ujutro.Ulazim na Fejsbuk i u novostima vidim podeljen završni monolog iz ,,Hadersfilda“. Otišao je, nema ga više.Šok, neverica, suze. Najbolja drugarica mi preko vajbera potvrđuje tužnu vest .Skupljam hrabrost i snagu i popodne odlazim do Jugoslovenskog dramskog pozorišta da se upišem u knjigu žalosti.Zastajkujem ispred Studentskog kulturnog centra da se priberem. ,,Neka te anđeli čuvaju, Šampione. Hvala ti što si mi ulepšao detinjstvo svojim bravurama. ’’  pišem i u suzama napuštam zgradu. Nisam imala snage da odem na komemoraciju.Teško, bolno, nepravedno.

Svojim ulogama dodirivao je najdublje delove naših duša i pronalazio put do naših srca. Rastuživao nas je,zasmejavao, ostavljao bez daha. Nisam smela da odem u pozorište da gledam ,,Hamleta“, plašeći se njegove glumačke jačine i emocija koje bi ta uloga kod mene izazvala. Jer, Nebojša sebe daje do kraja i više od toga, on ne glumi, on živi svoje uloge.

Ipak, ostavio je veliki trag kako u našoj kinematografiji i pozorištu, tako i životima mnogobrojnih poštovalaca i publike. Živeće u našim srcima i sećanjima, svaki put kada budemo citirali Njegove replike, razmenjivali utiske sa pozorišnih predstava.Gledaće nas sa zidova matičnog pozorišta. Oni koji su imali prilike da ga sretnu, čuvaće u srcu tu uspomenu, a njegove autograme možda pokazivati deci i unucima. Pričaće im o našem poznatom sugrađaninu.

Vidim ga kako i dalje briljira na nebeskoj pozornici. Vidim ga kako na svom motoru u crnoj kožnoj jakni odlazi u večnost. Svi ćemo jednom tamo. Možda se i sretnemo opet sa njim pa mu kažemo sve ono što smo želeli, a nismo imali prilike.

A do tada: mirno spavaj dragi  naš Šampione!

 

 

 

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.