Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Molitva za majstora glumačkog zanata

Datum: 13/09/2018

Ovih dana doajen našeg glumišta Predrag Pera Ejdus bije bitku za svoje zdravlje i svoj život.Legenda naše pozorišne scene, filma i televizije se deset godina bori sa opakom bolešću. Lomila ga je, kidala, ali on joj nije dozvolio da ga savlada. Volja za životom i ljubav prema profesiji, publici, ljudima jača je i od bolesti i od smrti. Moje misli su sa njim i nadam se da će dobiti i ovu bitku i da ću imati čast i privilegiju da ga ponovo gledam na ,,daskama koje život znače”.

Veliki Pera Ejdus se nesebično daje svakoj svojoj ulozi i ostavlja publiku bez daha svakom svojom bravurom. Podjednako briljira u svim dramskim žanrovima. Šajlok, kir Janja, Hadžizdravković, profesor fransuskog u ,,Šeširu profesora Koste Vujića”, Leon Slalom u ,,Mirisu kiše na Balkanu”…

Sluga glumačke profesije, gospodar srca publike.

Nismo spremni da se oprostimo od našeg Pere.Nismo. Može još mnogo toga lepog,čistog, iskrenog, dobrog, uzvišenog, čestitog da nam podari.

Talijo, muzo pozorišne umetnosti, čuvaj svog miljenika i pruži mu utehu. Nesebično ti je služio svih ovih godina. Neće se više roditi takav umetnik u zemlji Srbiji, regionu, pa i šire.

Svemogući Bože, ne ostavljaj nas bez Njega, a ni Njega bez svega onog lepog i čistog što je doživljavao baveći se glumačkom profesijom čije tajne je podelio sa mladim kolegama na Akademiji lepih umetnosti u Novom Sadu.

Nedavno sam imala priliku da od  njegovog bivšeg studenta čujem priču o nastanku predstave ,,Delirijum tremens”.

U toj predstavi glumi samog sebe, čoveka koji se nalazi u duševnoj bolnici i na španskom jeziku priča sam sa sobom, uveren da drži predavanje svojim studentima koji su bolesnici u bolničkoj sobi. Naš režiser Goran Marković ga je posećivao i beležio sve što je Pera izgovorio(on sam se nijedne izgovorene reči nije sećao) i tako je nastao scenario za seriju ,,Delirijum tremens” čije snimanje bi uskoro trebalo da počne.

 A ako moje molitve ne budu uslišene, i ako nas Predrag Ejdus zauvek napusti, i dalje ću se moliti za Njegovu divnu umetničku dušu i u posebnom mestu u srcu čuvati predstavu ,,Kir Janja” koju sam gledala u januaru 2014.godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Dragi naš, poštovani i divni gospodine Pero, mnogo Vas volimo i svim srcem i mislima smo uz Vas!

 

 

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.