Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Kako možete brzo učiti uz pomoć brzog čitanja

Prosečna brzina čitanja odrasle osobe je oko 250 reči u minuti, što je daleko ispod mogućnosti koje može da postigne čovek. Postoje dva razloga za ovako nisku brzinu. Prvi je što tradicionalni stil koji se uči u školi nije dovoljno efikasan, loša navika gde se čita reč po reč stvara ogroman teret koji sprečava da se čita i uči brže. Učenik u sedmom razredu čita istom brzinom kao bilo koja odrasla osoba, što nije dobro. Drugi razlog je nedostatak fokusa, ukoliko niste dovoljno skoncentrisani Vaše misli će lutati na drugu stranu i okupiraće se drugim mislima. Brzo čitanje pomaže da se poboljša koncentracija, na taj način se i brže uči. Primenom tehnike za brzo učenje i pamćenje ove probleme možete veoma lako rešiti.

Reči treba posmatrati kao slike ili grupacije slika, i tako je brzina čitanja mnogo veća. Mozak je kao  mišić i ako se dovoljno trenira, radiće bolje i efikasnije. Brzo čitanje predstvalja izazov za mozak. Misli putuju mnogo brže od brzine kojom se govori, kada previše sporo prihvatate informacije Vaš mozak počinje da misli nešto drugo. Dok čitate oči prave skokove sa leva na desno uz male pauze. Spor čitač troši mnogo vremena jer se na tekst vraća više puta kako bi ga bolje razumeo, što dovodi do toga da se potroši tri puta više vremena nego što je potrebno. 

Svetski rekorder u brzom čitanju čita 4.200 reči u jednoj minuti vremena, što je 15 puta brže od prosečne osobe. Kada bi se čitalo dva ili tri puta brže, vreme koje bi se potrošilo u učenju bilo bi znatno manje što bi dovelo do toga da uspeh postižete znatno brže. Ne treba zaboraviti da je vreme najdragoceniji resurs u životu, zato je jako bitno da vreme koje imate koristite efektivno. 

Uz brzo čitanje imaćete bolji fokus, bolje razumevanje pročitanog, poboljšaćete svoju koncentraciju i pamćenje i što je najbitnije od svega ovako  brzo učite. Ono što dodatno usparava čitanje je i unutršanji monolog koji vodite sa sobom dok čitate.  Naučno je dokazano da se um razvija u skladu sa informacijama koje se dobijaju u detinjstvu, zbog čega je važno da se kod dece razvije kultura čitanja jer je čitanje osnova baza za razvoj dece kao intelektualnih bića. Brzo čitanje je odlična alatka za savladavanje školskih obaveza i obimnog gradiva koje je na fakultetu. Ljudi koji ,,gutaju“ 100 strana dnevno ne poseduju super moći, već samo znaju tehniku čitanja koju može svako da nauči. 

Um je progrmiran tako da je dosta lenj i da želi da ima što manje informacija i kad god to želi on se iskljči, kada to imate na umu dodatno ste otvoreniji i uporniji da postignete što više. Zato mozak treba trenirati što češće. Dobra metoda je da dok čitate pravite skupove i olovokom prelazite preko teksta, što će dovesti do toga da budete mnogo uspešniji i brži u radu.

Tony Buzan je otkrio tehniku brzo učenja i čitanja preko mentalnih mapa. Veliki broj škola brzog učenja kako u svetu tako i kod nas radi po njegovom modelu, gde nakon završetka kursa dobijate i sertifikat što Vam može dodatno značiti u karijeri. Ako Vam je san da tokom života pročitate što više knjiga, ovaj kurs može biti odlično rešenje za Vas.

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.