Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Nekoliko saveta za održavanje pokretljivosti u trećoj dobi

Stari u domu

Jedan od najpoznatijih vesnika starosti je nedostatak pokretljivosti. Iako je ovo uobičajena pojava, ona ume da bude veoma neprijatna. Najveći problem pravi što je starijim osobama teško da se izbore sa ovim. Ipak, pokretljivost je moguće vratiti čak i u trećem dobu.

Međutim, kao i za mnoge druge stvari, starijim osobama je potreban dodatan podsticaj. Tada, dom za stare je odlično rešenje. Tamo, vaši najmiliji mogu dobiti neophodnu negu, ali i podršku koja im je preko potrebna.

Naravno, oni vas vole koliko i vi njih. Međutim, u ljudima tih godina javlja se neobična potreba za distancom. Oni tada žele da “ne budu smetnja”, ili smatraju da “ne treba da vas opterećuju”. Sigurno, vi se tako ne osećate. Ipak, budite osetljivi za njihove želje. To će im dodatno pomoći pri oporavku.

Srećom, ništa od ovoga nije previše teško. Šta više, vaši najmiliji će uživati u ovim vežbama i želeće sami da ih rade. Osnovne metode za povećavanje pokretljivosti kod starijih ljudi Prvo, treba da počnu da vode aktivniji stil života. Ovo, naravno, uključuje i više pokretljivosti.
Sigurno je, ti mišići se neće pokrenuti od ležanja na kauču. Kao i sve ostalo, i oni moraju da se pokreće i koriste da bi radili kako valja.

Uz to, bitno je koristiti i odgovarajuće pomagalo za hod. Nisu sva pomogala ista. Kao i cipele i one se moraju birati kako je odgovarajuće za svaku osobu. Ukoliko koristite one “koji previše pomažu” to onda neće biti dovoljno dobro za razvijanje mišića. Zato, bitno je odabrati ono koje će pomoći da se ostvari ovakav zadatak.

Nakon toga dolaze same vežbe. One se dele u vežbe za balans i vežbe za snagu. U suštini, za prvi broj vežbi treba ojačati kukove, zadnjicu i stomak budući da oni najviše određuju balans. Za drugi deo vežbi treba konsultovati lekara i videti šta bi pacijent najefektivnije mogao ojačati.

Obično dom za stare pokriva ove pogodnosti.

Za kraj, tu je i ishrana. Ona mora biti odgovarajuće da bi trening bio uspešan. Samo treba da se usudite. Dom za stare je tu da im pomogne u aktivnostima Nakon svega, sve ove usluge možete uzeti na jednom mestu. Dok se možete sami baviti starijim osobama, ovo može biti štetno na duge staze. Pogotovo ukoliko su u pitanju porodični odnosi. Onda ove osobe mogu biti još tvrdoglaviji.

Domovi za stare nude mogućnst saradnje sa profesionalcima. Ukoliko ne, makar dobijaju mogućnost da sarađuju sa vršnjacima. Ovaj tip podrške je definitivno najbitnije. Pokretljivost je bitan faktor u starosti. Ona u mnogo čemu doprinosi lepoj starosti. Da stvar bude još bolja, ona je vrlo dostupna samo ukoliko možete da motivišete svoje najdraže. Zaista, malo truda će se debelo isplatiti kada vidite srećom kojom su pokorili sebe.

Istina, teško je osloboditi se od svojih najmilijih. Ipak, još je teže brinuti o njima. Vaši roditelji, preci i rođaci zaslužuju toplotu nege. Nažalost, većina staračkih domova ne pruža adekvantu negu. Srećom, za vas je tu dom za stare, vila Sv Nikola. To su ruke koje umeju da brinu.

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.