Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Rukavica u lice za DGSI

Datum: 11/08/2017

Bilo je potrebno pet policijskih metaka juče ujutro da se u Kaleu zaustavi Hamou Benlatreše, (36) osumnjičen da je prošle srede u gradiću Levaloa Pere (Levallois-Perret) BMW naleteo na grupu vojnika ranivši trojicu teže.

Klizeći polako niz Place de Verdun u neposrednoj blizini gradske skupštine u centru ovog gradića na severnoj periferiji Pariza, Benlatreše je staloženo sačekao da se vojnici pojave a zatim pritisnuo papučicu gasa do maksimuma i usmerio automobil pravo na njih. Njegova perfidnost i rešenost da našteti Francuskoj bila je dakle neupitna, dok akcija policajaca koji su ga hapsili, govori najpre o njihovom umešnom u doziranju sile potrebne da se napadač neutrališe. Pitanje je kako bi prošao da se susreo sa njihovim američkim ili na primer srpskim kolegama. Verovatno ne bi bilo puno posla za islednike.

Sa druge strane, ovaj napad na pripadnike francuske armije (peti u nizu za poslednjih godinu i po dana) razvio je debatu u medijima po pitanju svrsishodnosti akcije Sentinel koja traje od napada na magazin Šarli Ebdo i podrazumeva patrole vojnika naoružane dugim cevima, na ključnim religioznim, političkim i turističkim lokacijama.

Sama po sebi ona nije ništa neuobičajeno i posebno. Šta više, prisustvo armije na ulicama je standardna procedura u situacijama u kojima preti opasnost od terorističkih napada, međutim sada je mnogi dovode u pitanje.  

Predsednik Emanuel Makron uputio je podršku ranjenim vojnicima preko Tvitera ocenivši da su u najboljim mogućim rukama a malo docnije i pohvalio policiju za uspešnu akciju hapšenja teroriste.

Ali ne slaži se svi sa predsednikom. Član desno orijentisanog UMP poslanik Danijel Faskal (Daniel Fasquelle) upitao je da li su francuski vojnici adekvatno pripremljeni za zadatke u urbanim sredinama, a Vinsent Desporte (Vincent Desportes), bivši direktor Vojne Akademije otišao je korak dalje izjavivši za AFP da su vojnici: "od početka služili samo kao mete teroristima."

Poslanica Socijalističke partije Klementin Utan (Clementine Autain) u izjavi za radio Frans 1 kaže da je operacija Sentinel kontraproduktivna, jer: "većina njenih aktivnosti podrazumeva upravo zaštitu samih vojnika na ulici," dok istoričarka  Benedikt Šeron (Benedicte Cheron) u intervjuu za Le Poan operaciju Sentinel naziva „gromobranom koji privlači munje.“

Perfidnost i ciljana usmerenost napada ogleda se takođe i u izboru mete, odnosno lokacije. Gradić Lavoa trebalo bi naime da bude jedna od najsigurnijih tačaka u čitavoj Francuskoj, pošto se pored ispostava lokalne (85 pripadnika) i nacionalne policije (140 pripadnika) tu nalaze i barake sa 50 vojnika Francuske Armije koji deluju u okviru pomenute operacije Sentinel.

Na kraju ali nikako najmanje važno u ovom gradiću nalazi se centrala francuske unutrašnje obaveštajne službe DGSI Direction générale de la sécurité intérieure. Glavni zadaci na koje je usmerena ova organizacija su: kontra špijunaža, kontra terorizam sajber kriminal i nadzor nad potencijalno opasnim grupama, organizacijama i društvenim fenomenima. Njihova centrala, nalazi se u ulici Vilije, nekoliko stotina metara od mesta na kome se dogodio napad na vojnike.

Ovaj šamar terorista bio je definitivno upućen upravo njima ali i čitavoj javnosti kojoj se šalje poruka da niko nije siguran. Zato upravo zvuče tako pogrešno svi glasovi koji traže da se vojnici uklone sa ulica. Svakako, njihova svrha nije u tome da preduprede napade, već da ukažu na prisustvo države. Napadi se naravno mogu dugoročno preduprediti integracijom stanovništva ali u kraćem periodu infiltracijom u ekstremističke grupe, što je upravo zadatak obaveštajnih službi.

Ne treba sumnjati da će DGSI umeti da adekvatno odgovori na ovo bacanje rukavice u lice, koje je na veliku sreću prošlo bez žrtava. Iskustava zemalja poput Izraela više su no korisna u ovom smislu. Posebno kada je reč o radu na sprečavanju indoktrinacije i razbijanju ekstremističkih grupa. Naime puno „tajnih zajednica radikalnih militanata“ osnovao je upravo Shin Bet, da bi ekstremiste imao „na okupu“ i držeći im prst na kucavici, uvek precizno znao brzinu njihovog pulsa...  

    

 

 

 

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.