Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Ko će čuvati čuvare?

Datum: 10/08/2017

Hamou Benlatreše (36) osumnjičen da je juče ujutro u gradiću Levaloa Pere (Levallois-Perret, predgrađe Pariza) automobilom pokosio grupu francuskih vojnika na dužnosti, uhapšen je rano jutros u Kaleu na severu Francuske, pošto ga je na autoputu A16 zaustavila helikopterska jedinica.

Pre no što su uspeli da ga stave pod kontrolu policajci su teroristu upucali pet puta. Smešten je u bolnicu u Lilu gde van životne opasnosti čeka optužnicu.

Jedan od šest povređenih vojnika (od kojih su tri u teškom stanju) posvedočio je da se ovaj Alžirski državljanin svojim BMW ogromnom brzinom zaleteo među njih, upravo u trenutku kada su napuštali kasarnu i izlazili na ulicu.

Poslednji u nizu napada na snage reda u Francuskoj indikativan je po svojoj drskosti a koherentan sa prethodnima po poruci koja se njima šalje. Namera terorista je da javnost uvere da je država nemoćna da im se efikasno suprotstavi i da čak ni patrole vojnika naoružane dugim cevima, koje od 2015 u okviru tzv Operacije Sentinel, patroliraju ulicama Pariza i većih gradova u Francuskoj ne mogu da im pruže otpor.

Brzina i bezočnost ovog napada je bila tolika da ni jedan od pripadnika francuske armije nije stigao da otvori vatru na napadača. Inače Sentinel je započela januara 2015 posle napada na magazin Šarli Ebdo, sa ciljem da se zaštite izvesne tačke rizika u velikim gradovima. Napadi na pozorište Bataklan i kafea u blizini kanala St Martin iz novembra iste godine, uzrokovali su uvođenje vanrednog stanja koje traje i danas.

Manje od mesec dana posle napada na Šarli Ebdo, u februaru 2015 tri vojnika napadnuta su u centru Nice u Jevrejskoj četvrti. U gradiću Valenci januara 2016 vozač pežoa 307 zeleteo se u vojnike koji su patrolirali ispred tamošnje džamije. Niko od vojnika nije povređen a vozač je ranjen i uhapšen.

U Februaru 2017. čovek je mačetom napao odred vojnika na dužnosti unutar Muzeja Luvr, a u junu godine je četrdesetogodišnji doktorant iz Alžira čekićem napao policajca ispred katedrale Notr Dam, dok je mesec dana kasnije, jedan naturalizovani egipćanin pucao na francuske vojnike na Aerodromu Orli.  

Reč Sentinel ima značenje tradicionalnog čuvara, vojnika na straži.

Imajući u vidu najnoviji razvoj događaja ljudi koji se nalaze na čelu Francuske Republike moraće da porazmisle na temu: Ko će čuvati čuvare?

Najbolja strategija na tom zadatku je upravo respekt koji čuvari reda imaju kod građana. Napasti vojnika ili policajca nekada je bio nezamisliv izbor. Sada, nažalost to više nije slučaj.  

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.