Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

KOKOSOVO ULJE- IZMEĐU KORISTI I RIZIKA

Datum: 20/04/2017

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje spada u polučvrsta ulja, lako se resorbuje iz digestivnog trakta i koristi se kod ljudi sa poremećenom apsorpcijom masti ali I za negu kože, kose, opuštajuće masaže…Međutim, u poslednje vreme sve se više govori o upotrebi ovog ulja u tretmanu obolelih od Alchajmerove bolesti.

Poznato je da kod ovog tipa demencije lekovima ( inhibitori acetilholinesteraze, memantin ) nažalost ne možemo lečiti uzrok pomenutog neurodegenerativnog oboljenja, već je terapija simptomatska, a uzimajući u obzir poteškoće sa kojima se suočava, ne samo pacijent, već I njegovi najbliži, visoka cena terapije,  zatim činjenica da je u svetu sve više obolelih od Alchajmerove bolesti jer se I životni vek produžio, kako to obično biva stvorili su se uslovi da se pokuša sa alternativnim načinom tretiranja obolelih od ove bolesti. Izbor je, između ostalog, pao I na kokosovo ulje za koje se navodno smatra da predstavlja alternativni izvor energije za holinergičke neurone ( koji propadaju u Alchajmerovoj bolesti) I to zahvaljujući ketonskim telima koja se u jetri stvaraju metabolizmom masnih kiselina kratkog lanca sadržanih u trigliceridima  kokosovog ulja. Međutim, brojne organizacije- Udruženja obolelih od Alchajmerove bolesti, naročito iz Velike Britanije I SAD-a,  sve su glasnija po ovom pitanju ističući da još uvek nema dovoljno naučno zasnovanih dokaza koji bi podržali primenu ovog ulja u terapiji Alchajmerove bolesti. Ipak, treba sačekati sredinu ove godine, kada se očekuju noviji rezultati studija. Ono što se danas sa sigurnošću može reći je da vitamini, kako hidrosolubilni- poput vitamina C, vitamina B kompleksa ( B6, B9, B12)…tako I liposolubilni, poput vitamina A, zatim preparati na bazi standardizovanog ekstrakta lista ginka ( EGb 761 ) ukoliko se koriste kroz duži vremenski period ali I određene mineralne materije (selen), omega 3 masne kiseline, a sve uz redovnu I umerenu fizičku aktivnost  deluju neuroprotektivno I smanjuju rizik od demencije u širem smislu te reči. Treba primiti k znanju da je kontrola hipertenzije u srednjem životnom dobu važna jer povišeni krvni pritisak predstavlja faktor rizika kako za vaskularnu demenciju, tako i za Alchajmerovu bolest.

Ovo ipak nije kraj price o ( zlo ) upotrebi kokosovog ulja. Naime, mnogima je možda već i poznato da se Sintol ( Synthol)- preparat na bazi masnih kiselina najčešće iz kokosovog ulja, lidokaina (lokalni anestetik) i alkohola koristio ( injekciono ), a nije isključeno da se i danas u izvesnoj meri koristi, za „ uvećanje“ mišićne mase i to najpre u siromašnijem delu populacije država Južne Amerike. Kasnije, sintol nalazi primenu i kod profesionalnih bodibildera, a njegova primena jenjava tek nakon pojave ozbiljnih neželjenih efekata koje su između ostalog podrazumevale i amputaciju ekstremiteta (najčešće ruke)  u izvesnim slučajevima. Ne zaboravimo da je svojevremeno i naš Miloš Šarčev, IFBB profesionalac, bio žrtva uzimanja ovog preparata. Srećom, preživeo je...

 

 

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.