Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Udica i somovi

Datum: 13/11/2017

Bakir Izetbegović je izneo "nadu" da će Bosna i Hercegovina jednog dana priznati Republiku Kosovo. Jel to za nekoga bila tajna? Ali, čovek je izneo "nadu". Ličnu, političku, kakvu god. Nadu, ne plan. A čak i da je plan, on vrlo dobro zna da to ne može da prođe mimo konsenzusa predstavnika sva tri konstitutivna naroda. U tom smislu, Republika Srpska i srpski narod nemaju razloga za uznemirenje. Međutim, Balkancima je mala varnica potrebna za neprimerenu dramu i u tom smislu su Banjaluka i Beograd uradili tačno ono što je Izetbegović i želeo - upecali su se i upleli iznova u tu igru malih balkanskih plemenskih spletki i nadgornjavanja. Odmah je Milorad Dodik krstio Bakira "najvećim srpskim neprijateljem." Taman da je to tačno, to je san snova za Srbiju, jer, ako je Bakir najveći neprijatelj, mi smo na konju. Ali nije. I nije čak ni ozbiljan.

Međutim, hajde da Izetbegovića uzmemo za ozbiljno, ma koliko to teško bilo. Čovek je izneo "nadu" koja, sa stanovišta Beograda, zadire u teritorijalni integritet i ustavni poredak Srbije. Tačno? Tačno! Neoprezno, glupo, nediplomatski, nepotrebno, neizvodljivo... ali je rekao. Ali što se Beograd toliko šokira? Šta godinama mnogo otvorenije radi Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske, nego što iznova i iznova vrlo otvoreno dovodi u pitanje ne teritorijalni integritet, već opstanak svoje zemlje uopšte! Naravno, on i ne krije da Sarajevo ne smatra prestonicom, niti BiH svojom zemljom. To je tužno, ali je njgovo pravo. Ali, onda nije ni fer ni racionalno ljutiti se što Bakir ima neka svoja "prava i snove". Uostalom, i to što Bakir i što Milorad govore, ne znači u praksi, sva sreća, ništa. To su tek male igračke za prilično primitivno shvatanje politike na Balkanu. I igrače u tome.

Čak i da su svi okolo Izetbegovića i Dodika racionalni, a nekad baš i nisu, jasno je da Bakir ništa ne može strateški bez Srba, a Dodik za svoje snove nema čak ni podršku Beograda kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma. U tom smislu je Dodik ili problem za Beograd jer svojim delovanjem i istupima podriva međunarodnu obavezu koju je Srbija prihvatila, ili se Beograd ne pridržava iskreno svojih međunardonih ugovora, što bi tek bila glavobolja. Za Srbe, naravno. Možda Izetbegović radi protiv Srbije, kao što Dodik kaže, ali u tome ima jakog saveznika - Dodika samog. Taj je tandem savršeni duet svega što na ovom delu Balkana ne valja.

Što se Izetbegovića tiče, on je daleko veći problem za Bošnjake nego za Srbe. Njegova nesposobnost da iskorači iz građanskog rata i pažnju privuče dostignućima za svoju zemlju i građane, on na sebe pažnju iznova skreće na teme od pre makar 22 godine. Čovek prosto ne može da iskorači, kao zaleđen u prvoj polovini devedesetih, i nije mu svanula 1996, baš kao što u Srbiji nije svanuo 6. oktobar 2000. Ali dobro, ništa novo, još jedan glupi povod za još gluplji sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost nesposobnih bezbednjaka u Beogradu. I šlagvort za jalove političare koji, zapravo, ništa i ne umeju do da se prepucavaju na istorijskim temama. Ali znate, zabačena udica ima efekta tek kad se neki som upeca. A to je u Beogradu garantovano.

Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Dejan Pavlović
15.11.2017 - 10:17
Bravo Genije
Izvanredna analiza i fantastičan komentar