Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Pakovanje Vatre i besa

Datum: 10/01/2018

 Knjiga o kojoj se u svetu najviše govorilo prošle nedelje (a taj trend će se nastaviti i možda ćemo mu se vraćati) je "Vatra i bes: Unutar Trampove Bele kuće". Konvencionalna mudrost kaže dug naslov - dosadna knjiga. Vatra i bes je dovoljno. Tramp je na naslovnici. Ali, i ta naslovnica knjige Majkla Volfa je podigla prašinu. Ona je tek dosadna. Bela podloga, besni Tramp, velika crvena slova. Svi elementi su tu, predsednik, boje zastave i veliki font vrištećeg naslova. U Majkrosoftovom Vordu. Krajnje nemaštovito.
I, bez obzira na vrlo nekreativno pakovanje, knjiga je bestseler. Pošteno rečeno, Donald Tramp je toliko šizeo zbog sadržaja knjige, posvađao se nasmrt sa Stivenom Benonom, dojučerašnjim mesom pod njegovim noktom, ekscentrikom ekstremne desnice koji više pristaje srpskom parlamentu devedesetih nego Beloj kući. Čak je pokušao da je i sudski zabrani, da je samo digao tražnju za njom, da bi fer bilo da dobije neki procenat zarade.
I zaista, korice političkih knjiga su gotovo po pravilu dosadne. Zašto je to tako? Izgleda da su izdavači rezistentni prema umetničkom pakovanju. Dosadne korice im daju na ozbiljnosti, tumači Sian Kejn iz Gardijana. I za dizajnerku korica knjiga Kler Skejts su baš takve korice primerene i da treba da prate dosadne dizajne političkih knjiga. Lepršav ili slobodan dizajn bi mogao da odvrati (serioznu) čitalačku publiku koju takva priča i gađa.
A paralelno je prisutan i trend izdavača da kako znaju i umeju iznova privuku čitaoce papirnoj knjizi, a atraktivne korice su upravo jedan od metoda. Ali, suština je zapravo sadržaj, što uz kreativnu reklamu kakvu je Tramp sebi na štetu napravio, uvek predstavlja dobitnu kombinaciju. Kao što je valjda Ford bio u pravu kad je rekao da je najbolji auto na svetu “nov”, tako je i Rupert Mardok u pravu kad je rekao da je tajna novina dobar sadržaj, a ne dobar prelom, tako je i ovde najbitnije ono što je između dosadnih korica.
I kako se Vatra i bes prodaje, odnosno kupuje grozničavije čak i od romana o Hariju Poteru kad stigne iz štampe, a tuča za primercima je snimljena u Vašingtonu prekjuče, imamo još jedan dokaz da se “o knjizi ne sme suditi na osnovu korica.”

 

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.