Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Krizni štab za Kataloniju - u Beogradu

Datum: 03/10/2017

Često mi aktuelna vlast u Srbiji deluje kao kraljica nepotrebne i jalove drame. Dogodio se nepriznati referendum u Kataloniji i od cele Evrope uznemirila se samo srpska vlast, pa je šef države, ni manje ni više nego sazvao hitne konsultacije državnog vrha, predsednicu vlade, šefa diplomatije, vicepremijerku i tako omiljene i nezaobilazne šefove tajnih službi. Živo me zanima o čemu su većali. Šta li je neki špijun za stolom, ili nekakav vojni general mogao da kaže o onome što se u Španiji dogodilo, odnosno nije dogodilo. Zavisi da li pitate Madrid ili Barselonu. I kakve sve to veze ima sa Srbijom i njenim predsednikom? Srbija nema baš nikakvo otvoreno pitanje sa Španijom, priznaje njenu celovitost, kao i što Španci ne priznaju Kosovo. Ali, iz istupa srpskih vlasti kao da se vidi neki žal što to Madrid, Evropa i svet ne priznaju volju oko trećine Katalonaca da ta provincija postane nezavisna država. Zaista ne znam koji je interes Srbije da uz osmeh tako vređa Španiju. Trećina, tačno. Izašlo je 40 odsto, od toga je 90 odsto bilo za otcpljenje. Da se Madrid nije protivio i da katalonska policija nije sprovodila odluke sudova i sprečavala glasanje, možda bi to drugačije bilo, ali bilo je kako je bilo.

Niko u Evropi, niko u Španiji i niko u svetu nije podržao to što je provincijalna katalonska vlada uradila. Niko, osim Srbije. Jedva je Beograd dočekao da se ovakvo nešto desi. A i neke moje kolege. U šali su mi dobacivali kako "navijaju za Katalonce". Pitao sam se zbog čega. I nemam bolji odgovor da ponudim sebi do da im sa cepanjem Španije ili umalo Velike Britanije onomad, naš istorijski jugoslovenski i kosovski poraz izgleda lakše. Kao da to našoj zemlji daje nešto u džep.

Predsednik Evropske komisije uskoro će dobiti i pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa pitanjem da li to međunarodno pravo za neke važi na jedan, a za druge na drugi način. Neki su Španci. A drugi "neki" smo mi. Pismo će u 21. veku, uz svu kriptozaštitu (koja je bespotrebna jer pitanje Vučića već znamo) nositi kurir Ana Brnabić. Za moj ukus, značajno poniženje predsednice Vade. I odgovoriće Junker Vučiću. Nije mu prvi put. U razumnom roku, kroz nekoliko meseci, kad to više ni Kataloncima ne bude tema. I kao po običaju, Srbija kuka kako međunarodno pravo nije fer jer se, eto poštuje volja Albanaca na Kosovu, a ne poštuje volja Katalonaca. A možda se Srbiji nije svidela evropska pokazna vežba u Španiji u kontekstu Republike Srpske čiji predsednik stalno koketira s nekim takvim referendumom. I sad, ima tu određenih pravnih specifinosti jer Katalonija zaista po Ustavu Kraljevine, nema pravo na samoopredeljenje, dok je Kosovo, iako autonomija, bila konstitutivni element Jugoslavije, a ti elementi su imali pravo na samoopredeljenje. No, zaista sad to nije važno. Sitničavo možemo reći da ni Slovenija nije imala pravo na secesiju jer nije za saglasnost pitala ostale članice federacije. Pa svejedno, danas niko ne urla kako se mora Jugoslavija obnoviti jer su se republike otcepljivale mimo Ustava iz 1974. godine.

Evropska komisija je već rekla da slučaj Katalonije i Kosova nisu isti. I nisu. Nijedan nije, zapravo. Mada, kad je reč o međunardonom pravu, tu Srbija zaista ima puno problema. Prvo, treba reći da su Ujedinjene nacije, odnosno Savet bezbednosti, retroaktivno dale legitimitet NATO bombardovanju Jugosavije, i to Rezolucijom 1244. Zatim, te iste UN su bez prigovora podržale da se pred ad hoc sudom u Hagu sudi srpskim vojnim i policijskim generalima, kao da je ono što im se na teret stavlja zločin u međunarodnom sukobu, kao što je to bio slučaj s Hrvatskom i BiH. I treće, Međunarodni sud pravde UN je na eksplicitno pitanje Srbije da li je kosovska deklaracija o nezavisnosti suprotna međunarodnom pravu, odgovorio da nije. I tu još valja dodati  vrlo široku međunarodnu podršku Albancima, od Makedonije i Crne Gore i Bugarske, do Nemačke, SAD, Japana i Francuske. Da ne nabrajamo, većina zemalja članica UN je priznalo nezavisno Kosovo.

Kaalonija, s druge strane, nema nikakvu podršku. Baš niotkuda. Čak ni od Baskije. I čemu sad krizni sastanak u Beogradu? Ne sećam se da ga je Vučić sazivao kada je Rusija pogazila međunarodno pravo vojnom invazijom i aneksijom Krima, ili de facto aneksijom Abhazije i Južne Osetije, cepanjem Gruzije. Opet vojnom silom. Znaju i Vučić i Dačić da SAD i Nemačka, Crna Gora i Portugal, Japan i Kanada, na primer, neće povući priznanje nezavisnosti Kosova. To i javno govore. Obojica. O Rusiji ćute, razume se.

Znaju oni, ili bi makar morali da znaju da je "međunarodno pravo" skup presedana i niz međunarodnih konferencija na kojima ti presedani postaju deo međunarodnog prava. O tome naš državni vrh toliko malo ide u detalje, pa vazda govori kako su "granice nepromenjive". To nije tačno. Granice su, prema Završnom aktu iz Helsinkija, promenjive, ako se zainteresovane strane o tome saglase. A to je retko slučaj. Možda, eto, otcepljenje kojim je Crna Gora stvorila Srbiji državu i Južni Sudan. Sveži primeri.

Međunarodno pravo, a toliko valjda znamo, primenjuje se u celosti onda kada ga niko od zainteresovanih strana, regionalnih i svetskih sila, ne osoporava. Kao čarobnim štapićem. A to se isto pravo gazi svakoga dana. Opet voljom lokalnih, regionalnih i svetskih aktera. Na bar stotinu mesta u svetu danas. I sada predsednik Vučić i svi njegovi konsultanti u civilu i u uniformi, imaju jednostavan izbor - živeti u realnom svetu koji je često nepravedan i protivpravan, ili živeti u istom tom svetu u iluzijama i iznova patiti? I, evo, šta i da Evropska komisija kroz koji mesec odgovori Vučiću i njegovom brižnom Kriznom štabu za Kataloniju, da međunarodno pravo ne važi za sve jednako? Šta onda? Prekinuće evrointegracije? Vratiće Kosovo? Ukrajina će od Rusije uzeti nazad Krim? Šta tačno? Ama, čemu zaboga služi taj krizni performans u Predsedništvu i zašto zabadamo prst u oko Španiji? Pregrmeće oni Kataloniju. A mi?

Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Maljenović Petar
06.10.2017 - 23:35
Glupost na kvadrat
Nikada nisam pročitao nešto gluplje od ovog teksta.