Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

"Džakarta"

Datum: 08/01/2018

       Na kraju Zemuna, na kraju Novog Beograda, ili na kraju sela Bežanije, zavisno sa koje se strane posmatra, na mestu gde je čuveni Toša iskopao zavetni bunar, a kasnije otvorio i kafanu, na onoj raskrsnici gde su nekada sremski seljaci plaćali trošarinu na ulasku u grad, na toj granici dve velike beogradske opštine, nalazi se i pivnica "Džakarta". 

     Još je krajem pedesetih godina prošlog veka ovde započeto zidanje najvećeg studentskog kompleksa u, kako se to tada govorilo, glavnom gradu Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Radovi su završeni sredinom šezdesetih, i kapije studentskog grada su otvorene za oko 4600 studenata. Sa ovog su mesta krenule i studentske demonstracije 1968. - e, ali to je neka druga tema. 

   Ovde govorimo o jednom davnom i već zaboravljenom događaju, kada je Josip Broz Tito u Beogradu ugostio Sukarna, svog prijatelja, vladara Indonezije. Na internetu se lako da pronaći snimak gde Tito i Sukarno šetaju Knez Mihailovom ulicom. Malo se ljudi, međutim, seća kako je jugoslovenski maršal doveo svog indonežanskog kolegu i na Novi Beograd, da mu pokaže novoizgrađeni Studentski grad. Ne bez ponosa, pokazivao je Tito Sukarnu kažiprstom na tada najmoderniji studentski dom u državi, dobro povezan autobuskim linijama sa onim delovima grada gde su zgrade beogradskih fakulteta. Sukarno je, kažu, bio impresioniran, ali je na kraju obilaska ipak izneo Titu jednu primedbu.

 "Ovde ipak nešto nedostaje".

"Šta to"? - upitao je Tito znatiželjno.

"Mesto gde će studenti proslavljati kada polože ispite, i gde će tugovati kada padnu ispit. Ovom kompleksu nedostaje kafana, maršale", rekao je Sukarno i prstom pokazao u pravcu praznog prostora na raskrsnici.

"Upravo tako", nadovezao se Tito, "Baš tu će biti kafana, i zvaće se Džakarta, po glavnom gradu Indonezije".

 

   I bi "Džakarta"....

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.