Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Beogradski mali pijac, potopila neoliberalna ekonomija

Datum: 27/12/2017

              Vrijeme darivanja, naslov je jedne od epizoda Alana Forda, gde se priča odvija u periodu oko Nove godine. 

    U tom kontekstu, i ja sam se prošlog jutra zaputio na pijacu. Obična, gradska pijaca, sa viševekovnom tradicijom postojanja na tom mestu. Sad, kako red nalaže, kupujem od "svojih" prodavaca, od, dakle, ljudi za čije povrće verujem da je zdravo, kvalitetno i ukusno. Red je i da se sa prodavcem popriča, da li o fudbalu, vremenskoj prognozi, politici, to zavisi od situacije. 

  I prošlog je jutra tako bilo, sa sjajnim čovekom, zvaćemo ga ovde Mirko. Ili Jova, svejedno. Zna taj dobri čovek u poodmaklim godinama šta ja i koliko čega kupujem, stavlja u kese, pa na vagicu, koju ja iz inata i dalje zovem kantar, razgovor teče, kao i uvek, a onda ja postavih pitanje koje nikada ne postavljam, a to je "I, kako ide posao na pijaci"? 

  "Nikako", otpoče čika Mirko, ili Jova, svejedno. "Pogledaj oko sebe, vidiš, pijaca je poluprazna. Da li tebi ova uspavana atmosfera liči na pretprazničku euforiju? Niko ne kupuje,a i ko kupuje, kupuje malo. Već su stasale generacije koje ni ne znaju šta je pijaca, kupuju namirnice isključivo po marketima. Još gore, ni ne kupuju hranu, poručuju je telefonom, jedu na kioscima brzu hranu. Sve je manje i porodica, i porodičnih ljudi, izgubio se i porodični ručak, čak i za praznike. Svelo se sve na šoping, obilaženje tržnih centara i jurenje za rasprodajama. Za ručak se više nema vremena, ni da ga spremaš, niti da ga jedeš. A gradske su pijace na lepim lokacijama, pitanje je dana kada će neko baciti oko na taj plac, i ukinuti pijace, kao u Pragu što se desilo, na primer, seljak iz okoline Beograda više neće imati gde da prodaje ono što proizvede, a mi ćemo za praznike poručivati hranu. Hranu, koju ćemo jesti sami, i to na kauču, a ne za stolom".

              Otišao sam, priznajem, bogobojažljivo sa pijace. Da li će stvarno neko izmeračiti plac gde su sada zelene tezge sa šarenim povrćem, da li će tu neko napraviti šoping centar, ili hiper market, gde će povrće izgledati fenomenalno, ali će biti bez ukusa, gde će u decembru biti rotkvica, ali ne i dobre bakice iz Srema ili sa oboda Šumadije da mi kaže, "prošle su rotkvice". 

    Pesma starog Beograda kaže, "Beogradski mali pijac, potopila Sava, .... "  Sava se i povuče u svoje korito, ali, neoliberalni kapitalizam ne. To ekonomisti ne znaju, i nije ih briga. Ali zna dobri čika Mirko. Ili Jova, svejedno. 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.