Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Zimske politicke Igre

Nikada nijedan sportski dogadjaj nije imao politicku pozadinu, kao sto je slucaj sa aktuelnim Zimskim olimpijskim igrama u PjongCangu, Juzna Koreja. Razlog tome je globalna zabrinutost za Severnu Koreju i njen nuklearni program. Predsednik Juzne Koreje Mun Dzae-un, smatra da su Igre sansa za mir na poluostrvu i nazvao ih "Olimpijadom mira". Lider Severa Kim Dzong-un, testirao je vec nekoliko puta balisticke i hidrogene projektile, sa ciljem da za par godina dobace do nekog velikog americkog grada.


PjongCang se nalazi samo 80 kilometara od severnokorejske granice, i moze da bude idealna prilika da se razgovara i spusti trenutna napetost. Kao znak dobre volje, Kim je dopustio sportistima svoje zemlje da ucestvuju na ZOI, koji su na ceremoniji svecanog otvaranja defilovali zajedno sa kolegama sa Juga pod zajednickom zastavom. Cak je i zenski hokejaski tim sastavljen od igracica obe Koreje. Odluke je pozdravio ceo svet, jer je tako nesto bilo nezamislivo jos od korejskog rata (1950.-1953.), a za koji ni dan-danas nije potpisan nikakav mirovni sporazum o njegovom okoncanju!

Kim nije isao u PjongCang, ali je poslao emisara u vidu svoje sestre Kim Jong, koja je prva iz dinastije Kim posetila Jug posle vise od sedam decenija. Kim Jong je bila na svecanom otvaranju Igara, kao i na zajednickoj veceri koju je priredio predsednik Juga. Veceru je izbegao americki potpredsednik Majk Pens, koji nije zeleo da se sretne sa Kimovom sestrom, buduci da je stav Vasingtona da nema razgovora sve dok Sever ne odustane od nuklearnog oruzja. 

Da ce pregovori ici tesko i polako, vidi se iz demonstracija i paljenja zastava Severne Koreje i Kimovih slika na samom takmicenju, sto moze samo negativno da utice razgovore, koji su ionako jedva pokrenuti sa mrtve tacke. Sa druge strane, Kim koristi svaku priliku za provokaciju, kao sto je parada Severne Vojske koja se tradicionalno odrzava u aprilu, a ove godine dan pre pocetka Igara u PjongCangu. Sigurno je ovim potezom razbesneo Ameriku jos vise, a Kim uziva u tome da uznemiri i ismejava Donalda Trampa i njegovu politiku.

Naravno, najvise su zabrinute SAD, koje su saveznik Juznoj Koreji, a Severu pojacavaju sankcije, koji ima "moralnu" podrsku Rusije, kojoj odlicno odgovara americki strah. Ove ZOI nam mogu doneti dosta sportskih, ali i politickih iznenadjenja. Slanje delegacije Severne Koreje na Igre, moze se sagledati dvostruko, kao pokusaj urazumevanja Kima da odustane od nuklearnog programa, ali  i kao veliki marketing i poboljsanje svog imidza u svetu, dok nastavlja da razvija opasno oruzje!

Zimske olimpijske Igre u PjongCangu su vec previse ispolitizovane i nekoliko meseci pre pocetka, kada je MOK suspendovao desetine olimpijaca iz Rusije zbog navodnog sistemskog dopinga. Iako je pred same Igre, sud za sportsku arbitrazu u Lozani (CAS), pomilovao nekoliko sportista, Medjunarodni olimpijski komitet je ostao pri svom stavu da mogu da ucestvuju samo "cisti" takmicari i to pod olimpijskom zastavom i himnom. To je jos jedan poraz sporta, koji sve vise postaje instrument politike i mocnih sila!!
Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.