Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Za koga igra Roman?

Diplomatske tenzije izmedju Rusije i Engleske, neminovno su se prenele i na sport. Celu lavinu je pokrenuo incident sa trovanjem dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, u Solzberiju pocetkom marta. Nastavilo se odugovlacenjem produzetka britanske boravisne vize vlasniku londonskog Celsija, ruskom milijarderu Romanu Abramovichu.


Abramovich je vlasnik Plavaca od 2003. godine, i do sada je samo na transfere igraca potrosio preko milijardu eura. Celsi je, sa Romanom na celu isplivao u vrh Premijer lige, ali i postao ozbiljan takmac  na medjunarodnoj pozornici. Najveci uspeh je svakako osvajanje LS u sezoni 2012/2013, kada su na jedanaesterce pobedili Bajern Minhen. Odlucujuci gol sa "kreca", postigao je Didije Drogba, covek koji je postao ikona kluba sa Stamford Bridza.

Medjutim, Roman je elegantno, zaobilaznim putem dosao do boravisne vize za Ostrvo. Abramovich je iskoristio svoje jevrejsko poreklo i zatrazio izraelsko drzavljanstvo, koji su mu izasli u susret. Njegova majka je Jevrejka, a buduci da je to jaca linija i presudni faktor kod ovog naroda pri sticanju pasosa. Abramovich je trinaesti po bogatstvu u Britaniji sa kapitalom od 9,3 milijarde funti. Naravno, vlasti u Londonu sumnjaju da je Roman blizak prijatelj predsedniku Rusije, Vladimiru Putinu, zbog ogromne imperije koju je vlasnik Celsija stekao u naftnoj industriji devedesetih godina u domovini. Sada su se Englezi setili, a  nije im Roman smetao kada je ulagao stotine miliona funti u tim ili kada su osvajali "usati" pehar i tako postao prvi klub iz Londona koji je postao prvak Evrope, i tako vise uradio za glavni grad nego sto su to zajedno ucinili Tereza Mej i Boris Dzonson! 

Jasno je da se i u ovom potezu britanske vlade krije politicka konotacija u sklopu postojecih sankcija Moskvi, koji su sada usmereni i na bogate ruske oligarhe. 

 Roman Abramovich je i gubernator Cukotskog autonomnog okruga, smestenog na krajnjem severoistoku Ruske Federacije. Cukotka je mesto na kome- nema sta nema! Od dijamanata, ruda, prirodnih resursa, ali i gde ruska vojska vrsi testiranja interkontinentalnih i balistickih raketa. Sa druge strane, Abramovich je napravio dil sa Putinom, koji mu je omogucio da iznese milione dolara iz Rusije, a da ce zauzvrat, otkupljivati nestale vredne ruske stvari po svetu i vracati ih nazad, kao sto je Faberzeovo jaje! 

Pre mesec dana, Abramovich se pojavio u svajcarskom sudu u Friburgu. Tuzba protiv Abramovicha se odnosi na pranje novca u iznosu od 46 miliona franaka, kao i na to  da je trgovacku firmu Runicom doveo do bankrota, a cije sediste je bilo u Svajcarskoj. Takodje, Romana tereti i evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), zajedno sa naftnim tajkunom Eugenom Shvidlerom, a zbog mahinacija u kompaniji Gazprom Njeft. 

Roman Abramovich je poslednjih godina najavljivao jos veca ulaganja u klub, kao i u infrastrukturu. Plan je bio da se Celsi preseli na novi, moderniji i veci stadion, cime bi se povecali prihodi od marketinga i ulaznica, ali je posle ovog poteza britanskih vlasti odlucio da ceo proces stopira. Nazalost, ovakvim politickim prepucavanjima gubitnik je jedino  Celsi i sport uopste. Jer, mozemo samo da zamislimo "pustos", koja bi usledila u klubu, ako bi se Abramovich povukao sa vlasnicke funkcije, s obzirom da nema mnogo zaljubljenika u fudbal koji bi izdvojili, svakako, ne malu sumu novca kako bi ga otkupili od Rusa. Pogotovo sto Celsi nije isti klub pre nego ga je Roman preuzeo, i od prosecnog lokalnog tima stvorio respektabilan evropski brend!
Ukupno komentara: 2Sva polja su obavezna.rodja
09.06.2018 - 09:15
oštećen
Jadan Abramović. Ulagao je u Čelzi, a nepoznato je koliko je dobio- prihodovao novca od Čelzija. Pa sigurno je u \"minusu\" Hmmm
rodja
09.06.2018 - 09:15
oštećen
Jadan Abramović. Ulagao je u Čelzi, a nepoznato je koliko je dobio- prihodovao novca od Čelzija. Pa sigurno je u \"minusu\" Hmmm