Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Too far away

Datum: 10/08/2017

U poslednje vreme, imamo tendenciju enormnih fudbalskih transfera. Poslednji u nizu je ujedno i najveći u istoriji fudbala, a to je prelazak Nejmara iz Barselonu u PSŽ, za obeštecenje od čak 222 miliona evra i godišnju platu od 30 miliona evra po sezoni?!!

Parižani su aktivirali otkupnu klauzulu po ugovoru i Barsa tu nije ništa mogla.

Sada prošlogodišnji transfer Pola Pogbe iz Juventusa u Mančester Junajted od 105 miliona evra izgleda smešan. Pitam se, koliko bi u današnje vreme vredeli jedan Maradona, Pele, Euzebio, Krojf?

Nejmarovim transferom probijene su sve moguće granice, i samo možemo očekivati da se ovakav trend nerealnih obeštecenja nastavi, a jaz, kao i kvalitet između "velikih" i "malih" klubova biće sve veći.

Nema sumnje, Nejmar je vrhunski fudbaler i uživa veliku popularnost, ali izdvojiti toliki novac za jednog igrača je potpuno suludo, i smejanje u lice celokupnoj fudbalskoj javnosti od strane gazde Parižana, Nasera Al Kelaifija i njegove "Katar sports investment" grupe.

Verovatno je ovaj transfer poslužio i za "kupovinu" političkog uticaja u Evropi, a nakon uvedenih sankcija Kataru od strane nekoliko arapskih zemalja, pod optužbom da Katar finansira terorizam. Ali, Katarani su se lepo dosetili i nadmudrili UEFA i njen finansijski fer-plej.

Naime, oni su sa Nejmarom potpisali ugovor o promoterstvu Svetskog prvenstva 2022, koje se održava u ovoj azijskoj zemlji. Brazilac će na osnovu ugovora zaraditi 300 miliona evra, odnosno 60 miliona evra na godišnjem nivou, a u to je uračunata i klupska plata od 30 miliona evra. Tako da, kada Parižane posete finansijski eksperti iz evropske kuće fudbala, u knjigama neće stajati taj minus od 30 miliona i neće biti narušen famozni finansijski fer-plej.

Inače, finansijski fer-plej je zamišljen da se dođe do neke jednakosti klubova, odnosno da se ne izdvaja na transfere igrača vise nego što klub ostvaruje prihoda. Očigledno da to ne važi za bogate klubove, a UEFA sve samo nemo posmatra i ćuti.

Potrebno je da UEFA i drugi fudbalski činioci, ali i Evropska Unija reaguju i stanu na put ovim bezobraznim transferima, dok im se se vrate kao bumerang, a fudbalska pozornica se pretvori u "teatar apsurda"!

Jedan od načina da se ograniče ogromna obeštećenja za igrače je, da se primene modeli iz američkih sportova, seleri kep, koji ima donju i gornju granicu, koju klubovi mogu da izdvoje za transfere i plate igrača, ili kineski, po kome klub za transfer preko 5 miliona plaća porez od 100 odsto za razvoj domaćih igrača i trenera.

Sublimacijom ova dva modaliteta, treba doći do iznalaženja rešenja za dalju podelu i nejednakost u fudbalu. Na primer, na bazi odvajanja procenata u humanitarne svrhe, kao i za one kojima je pomoć neophodna, HumanitarianTax on Wages (humanitarni porez na plate). Time bi se smanjilo raslojavanje društva, klasne razlike i svi bi imali manje-više jednake šanse za ostvarivanje sportskih uspeha. Jer, običnim navijačima i manje platežnim klubovima, doći će preko glave i postaviće pitanje: "Zašto od nas prave budale? Moramo nešto preduzeti hitno"!

A, sve ide ka takvom scenariju i nesagledivim posledicama po fudbal, ali i celo društvo, ekonomije i privrede. Zato, što pre treba vratiti transfere u normalu i ostaviti fudbal u okviru sporta i navijačima!

Jankovic Nikola

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.