Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Prljavi tango

Datum: 07/01/2018

Juzna Amerika je oduvek bila trusno podrucje, gde su ceste eskalacije sukoba diktatorskih rezima i naroda, revolucije, socijalni nemiri, ali i gde se igra najlepsi fudbal. Samo sto uz loptanje vrlo cesto idu i negativne stvari, pogotovo kada su u pitanju korupcija i pranje novca.


Osrednji klub iz Urugvaja, Deportivo Maldonado, cije utakmice u drugoj ligi prosecno prati 208 gledalaca, od 2012. godine je ostvario dobit od vise desetina miliona dolara na transfere igraca! Kako im je to uspelo? Nisu oni prodavali svoje fudbalere, vec su to ostvarili delujuci kao posrednik za prelazak igraca izmedju vecih klubova.

 Posto Urugvaj ima niste stope poreza na transfere igraca, koji su odlicno iskoristili poznatiji klubovi Juzne Amerike. Oni su pre prodaje fudbalera u Evropu slali igrace u Deportivo Maldonado, a on ih odmah prosledjivao u evropske klubove i za to uzimao odgovarajucu sumu, cime su prekrsili zakone i pravila FIFA, koja striktno zabranjuje mesanje trece strane prilikom transfera. Na taj nacin je prodat Brazilac Aleks Sandro u Porto, a Paragvajac Marselo Estigaribija i jos jedan Brazilac, Viliam Hoze da Silva, pozajmljeni su Juventusu, odnosno Real Madridu. Takodje, slicne transfer rute su imali i Dzonatan Kaleri, Argentinac koji se pridruzio West Hemu i golman Heronimo Ruli, koji je zavrsio u Real Sosjedadu. Najzanimljivije je to sto nijedan od pomenutih nije zaigrao ni minut za Maldonado i nema ih u evidencijama! Fantomski prelasci i siroka mreza malverzacija rasprostranjena je na celom Latino kontinentu.

Urugvaj je nakon ovih prevara, povecao porez na transfere, ali praksa se nastavila, jer je tesko pratiti ove poslove, zbog toga sto najbolji juznoamericki fudbaleri imaju "predstavnike" koji ostvaruju velike prihode od ovih transfera. Deo profita prolazi i kroz neke urugvajske kompanije i preko biznismena, radi izbegavanja placanja poreza. Klubovi koji su ucestvovali u transfer-mostovima su i urugvajska Sud Amerikana i argentinski Independiente, Rasing, Rozario i Central Kordoba.

U Urugvaju, zakonodavstvo znaci da investitori mogu ustedeti i do 40% poreskih troskova u poredjenju sa Brazilom ili Argentinom. Zato igraci mogu potpisati ugovore sa nizerazrednim klubovima, kao sto je Maldonado. Tako je Urugvaj postao najveci poreski raj za ovakve poslove na kontinentu, sto ostavlja velike posledice po fudbal. Sada postoji dosta brazilskih i argentinskih agenata koji su vlasnici klubova iz Cilea i Urugvaja.

U celokupnom fudbalskom okruzenju Latinske Amerike, klubovi su u vlasnistvu menadzera, cime su lagano zaobisli pravila FIFA, a Deportivo Maldonado je pionir u ovim poslovima. Poslovima koji su stetni za samu igru i koji se moraju iskoreniti sto pre!!
Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.