Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Ostrvska katarza

Datum: 12/11/2017

Poslednjih dana, veliku pažnju svetske javnosti,  izazvali su  tzv. "Rajski papiri". Do 13 miliona dokumenata, vezanih za ovaj slučaj, dosao je nemački list "" Zidojče cajtung" , a na kojima se nalaze imena poznatih političara, biznismena, umetnika, koji su preko of-shor kompanija, uglavnom na Kajmanskim Ostrvima i Bermudama, uvećavali svoja bogatstva. U papirima se , izmedju ostalih, pominje i kraljica Velike Britanije, Elizabeta II, Dzerad Kusner, zet americkog predsednika Donalda Trampa, kanadski premijer Džastin Trudo, pevačica Madona, kao i kompanije Epl, Najk, Majkrosoft. Veliki igraci , bez sumnje.

Zadržaću se na Velikoj  Britaniji. Kraljica Elizabeta II je ulozila desetak miliona funti, u kompaniju sa sedištem na Kajmanskim Ostrvima. Njen portparol je izjavio, da su ti poslovi legalni i transparentni. Zasto je onda kraljica ćutala o ovome godinama, ako je sve čisto?
Drugi zanimljiv slučaj sa Ostrva, vezuje se za ruskog oligarha Alishera Usmanova, koji je vlasnik fudbalskog kluba Arsenal. Usmanov je stekao ime u metalskoj industriji sa kompanijom Metaloinvest. Takodje je i suvlasnik drugog najvećeg mobilnog operatera MegaFona. Zvanično, Usmanov i njegov partner Farhad Moshiri, zajedno su otkupili 14,58% akcija Arsenala, preko of-shor kompanije Red and White, a "Rajski papiri" pokazuju da je ceo iznos izdvojila firma Epion, koja se nalazi 100% u vlasnistvu Usmanova. Ovog leta, Usmanov i Moshiri su kupili 50% deonica FC Everton, cime su izigrali pravila Premijer lige, po kome nije moguce da neko raspolaze akcijama u vise klubova. Dakle, ovde se ocigledno radi o visestrukom sukobu interesa, a niko nije pokrenuo nikakav postupak za ove malverzacije. Razlog je novac, kojim je Usmanov zatvorio sve rupe i zapusio mnoga usta!
U poslednje vreme, postala je učestalost afera i skandala vezane za fudbal. Razlog je taj, sto se nekolicina bogatih naftaša, metalaca, "stručnjaka", raširila po evropskim klubovima kao zaraza, i jačaju svoje sumnjive poslove i političku moć preko fudbala. Klubovi su postali igračke, i nemoćne pred naletom miliona, a gazde su primorane da, usled velikih dugova i kredita, prodaju deonice, ne bi li izvukli nešto uloženog kapitala. A, ljudi poput Usmanova, Nasera El Kelaifija, se odmah stvore kao njihovi "spasioci". I to je jedan začaran krug, iz koga nema izlaska!
Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.