Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Juznoamericki koktel

Datum: 26/12/2017

Zanimljivo je poslednjih meseci u svetskoj kuci fudbala (FIFA), gde su hapsenja visokih zvanicnika postala gotovo svakodnevna. Moze se reci da je zasenila cak i Holivud , a sudjenja neodoljivo podsecaju na mafijaska. Opustila se malo vise ruka Hose Mariju Marinu i Huan Anhelu Naputu, i nasli se na optuzenickoj klupi njujorskog suda, koji je nadlezan u ovim slucajevima, s obzirom da su Sjedinjene Americke Drzave inicijator cele akcije suzbijanja korupcije u FIFA.


Marin je bivsi predsednik fudbalskog saveza Brazila i guverner Sao Paola. Proglasen je krivim u sest od sedam tacaka optuznice, za prevaru i pranje novca. Naput, koji je vodio fudbalski savez Paragvaja, kriv je za reketiranje i prevaru. Istraga se bazirala oko prodaje marketinskih i TV prava za sva takmicenja u Juznoj Americi, cime su Marin i Naputo nezakonito prisvojili 200 miliona dolara! Obojica su suspendovani dozivotno iz fudbala.

Proslog meseca, visoki funkcioner FS Argentine Horhe Delhon, izvrsio je samoubistvo posle optuzbe da je primio mito od 2 miliona dolara. Na listi federalnog tuzioca, nalazi se jos 40 fudbalskih zvanicnika sa americkog kontinenta u okviru istrage o korupciji! Cetrdeset? Ima li ko u FIFA, a da nije upleten u necasne radnje?? Sumnjam, kada vidimo sta se dogadja u svetskom fudbalu, i kakav primer i poruku salju zvanicnici FIFA. Zasto bi se i ostali fudbalski funkcioneri i gazde ponasali drugacije?

Previse su se osilili i opustili u FIFA, koji su se osecali nedodirljivo za vreme Sepa Blatera. Tako su se i ponasali, ali Blaterovim hapsenjem i suspenzijom njihova moc je znatno opala.Moc i uticaj koji su neadekvatno koristili, za svoje licne, a fudbalske interese potpuno zanemarili.

Ovo sudjenje i kazne, moraju biti samo podsetnik FIFA da se jos jace i snaznije bore protiv mahinacija u svojoj organizaciji, kako bi ponovo zadobili poverenje u sportu.
Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.