Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Slučaj Bubalo ili jedan dan spin doktora u Srbiji

Datum: 29/12/2017

Ko iole prati tenis, zna da je spin udarac ili udarac sa dosta spina jedan od tehnički najzahtevnijih, a da protivnika stavlja na teške muke. Naime, loptica počinje da se velikom brzinom rotira u pokretu, što čini da je protivničkom igraču izuzetno teško da anticipira i kontroliše njeno ponašanje, što neretko rezultira bacanjem takozvane “frljoke” i poenom za spin majstora.

Medijsko spinovanje o kojem se često govori i piše, ali se nedovoljno razjašnjava, ne razlikuje se mnogo od teniskog. Mediji i novinari , budući zavisni ili neuki, nažalost najčešće predstavljaju samo tu lopticu. Neka će tema tako, ispaljena reketom najboljeg spin doktora, vrtoglavo dobiti na rotaciji, mediji će povući jedni druge u kovitlac izveštavanja i svesno ili nesvesno igrati u korist baš tog igrača, dok će bombardovanom protivniku sa druge strane mreže ostati samo da pokušava da vraća lopticu i koliko – toliko ostane u igri. Ne treba, naravno, zaboraviti ni publiku zbog koje se cela predstava odigrava, a koja voli da mečevi traju što duže.

Spin doktori stoje u pozadini političkih partija i lidera pazeći da se dovoljno ne izlažu javnosti, jer bi se onda njihova magija lakše raspršila, a trikovi postali očigledniji. Naravno da oni sebe ne zovu tim imenom, jer ime samo po sebi nosi negativnu konotaciju. Oni se zapošljavaju i opstaju kao raznorazni savetnici i PR-ovi, a cilj im je da se brinu o pozitivnom imidžu partije ili lidera za koje rade i da neprijateljske napade odbijaju kao kratke lopte u tenisu.

U sam se vrh spin doktorstva jedan ozbiljan pretendent može popeti samo ukoliko dokaže da je spreman da preokrene skoro izgubljen meč. Uprkos snežnoj oluju ili poplavi ispred sebe, on neće očajavati, već će uprkos zdravom razumu, uzeti stvari (i jedno dete) u svoje ruke. Iako se nisu tako zvali, spin doktori su istorijski postojali u nekom obliku još od uspostavljanja prve vlasti, tako da ih aktuelna vlast naravno nije izmislila, ali ih je svakako usavršila. Spin kuvari zaposleni u SNS kuhinji zaista vredno rade, tako da se nešto od njihovih specijaliteta svakodnevno nađe na meniju domaćih medija.

Poslednji delikates došao je u obliku reakcije na oslobađajuću prvostepenu presudu bivšem ministru Predragu Bubalu. Naime, komentarišući presudu gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obratio se kao “građanin i pravnik” i upitao sudije “kome služe, narodu ili lopovima?”. I vrapci na grani znaju da gospodin Vučević, budući da je pravnik, zna da on dok je na ovoj funkciji nema taj luksuz da se preko medija nekome obraća kao građanin, a zatim i da u zemlji koja barem načelno podržava vladavinu prava kao svoje osnovno načelo, on kao nosilac jedne političke funkcije ne sme da komentariše odluke suda.

Dakle, nije moguće da je to njemu tek tako izletelo i da nije bio svestan posledica. Štaviše, sve što je zatim usledilo bilo je zapravo nameravana posledica u kojoj su svesno ili nesvesno pristali da učestvuju i mediji, sudijska udruženja, sudovi i ostali. Ako se vratimo nekoliko koraka unazad, većina bi se složila da je SNS-u i predsedniku te partije rejting jako bitan. I većina bi se složila da su najveći porast rejtinga dobili upravo obećavajući beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije. Kako objasniti sada svojim biračima koji se osećaju obespravljeno i koji zato poslednjih pet godina zaokružuju isto ime na listiću, da je tokom vlasti SNS-a oslobođen optužbi za korupciju bivši ministar i “osvedočeni lopov”? Dakle, ćutanje na koje su funkcijama obavezani, značilo bi ili da priznaju da Bubalo nije ništa skrivio ili da je možda skrivio, ali da su oni dopustili ili sudelovali u njegovom oslobađanju.

Naravno da ovakvu reakciju sebi nije mogao priuštiti Aleksandar Vučić ili bilo ko od ministara u Vladi, jer bi komentarisanje sudskih presuda na tako visokom nivou moralo biti zapaženo i od strane nekih međunarodnih institucijama pred čijim vratima čekamo već neko vreme. Vučević je, uslovno rečeno, političar nižeg ranga, a dovoljno medijski eksponiran da njegove reči budu prenesene. Setimo se, primera radi, iz čijih su usta potekle optužbe da je Nataša Jeremić šefica narko klana.

Cilj ovakve Vučevićeve izjave, a i svih ostalih koje su usledile, bilo je distanciranje vlasti od odluke suda, da ne bi slučajno obespravljeni glasači koji više od svega vole da vide nekada moćne ljude iza rešetaka, pomislili da ova vlast ima bilo šta sa ovim oslobađanjem. Ili da je, još gore, bilo koji ministar od 5. oktobra 2000. do dolaska Vučića na bilo kakvu poziciju vlasti, po bilo kojoj osnovi nevin. Tako se ponovila spin matrica po kojoj je za sve što nije dobro kriva bivša, a ne aktuelna vlast. Spin je lopticu rotirao toliko brzo da se više ne dovodi u pitanje da li je Bubalo kriv ili nije, to svaki “građanin” zna, a ako ne zna, barem oseća. Aktuelna vlast, naravno, ne komentariše odluke suda, osim što se slažu oko toga da razumeju Vučevića “građanina”, a jadna vlast je tako bačena na milost i nemilost “žutih” sudija koji vedre i oblače po Srbiji i kojima, kao i huliganima, aktuelna vlast ne može ništa. 

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.