Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

BekPeking (9) PONOĆ U PEKINGU


Zgrada na broju 28 starog hutonga Čuanban, gde je, prema rezultatima privatne istrage, ubijena Pamela Verner. Fotro: Branko M. Žujović

Šetnja tragom knjige Pola Frenča o misterioznom ubistvu Pamele Verner (19), 7. januara 1937. godine, koja vodi kroz autentične hutonge starog Pekinga u blizini bivše diplomatske četvrtiDvadeset četvrtog maja ove godine u rano pre podne, u podnožju Lisičje kule, koja je jugoistočna tačka starog "Tatarskog zida" u Pekingu, sedeo je čovek srednjih godina. Pored njega je bio kavez sa pticama pevačicama.

Tog dana, rešio sam da obiđem Peking iz prve polovine XX veka, skriven u svojim starim oblicima između južnog dela drugog saobraćajnog prstena i modernih zgrada niklih severnije, oko centralne železničke stanice i glavnog gradskog bulevara.

U podnožju ove kule, 8. januara 1937. godine ujutro, pronađeno je masakrirano telo devetnaestogodišnje Pamele Verner, usvojene ćerke Edvarda Teodora Čalmersa Vernera, penzionisanog britanskog diplomate i poznatog sinologa, specijalizovanog za kinesko sujeverje i magiju, rođenog na Novom Zelandu. Verner je Veliku Britaniju napustio osamdesetih godina XIX veka, službujući širom Kine.

Pamelino telo bilo je iskasapljeno, delimično bez organa i skoro bez krvi. Telo nesrećne devojke ujutro je pronašao Pekinžanin koji je na svež vazduh bio izneo svoje ptice pevačice, baš kao što je 80 godina kasnije, pomenutog majskog jutra, učinio čovek kog sam sreo na istom mestu.

Talas jeze koji sam osetio pamtim i danas.

Od Lisičje kule, za koju su Kinezi nekada smatrali da je ukleta, za desetak minuta stiže se do hutonga Kuejđijačang. U malom dvorišnom kompleksu, tipičnom za pekinške hutonge, na uličnom broju 1, nekada su živeli Pamela i njen očuh. Stara kuća na ovoj adresi očigledno je pretrpela dosta promena u odnosnu na vreme od pre 80 godina, ali se njene osnovne konture još uvek razaznaju.

Malo dalje, na uličnom broju šest nalazi se mali hotel. Na tom mestu, u prvoj polovini XX veka, živeo je poznati američki novinar Edgar Snou sa svojom suprugom Helen Foster Snou. Poznati novinar bio je lični prijatelj Mao Cedunga, autor knjige "Crvena zvezda nad Kinom" i drugih dela. Iako se, kao Amerikanac, našao na udaru istrage Federalnog istražnog biroa, vratio se šezdesetih godina u Kinu i ponovo intervjuisao Mao Cedunga i druge kineske vođe. Preminuo je 15. februara 1972. godine u nedelji u kojoj je Ričard Nikson putovao u Kinu, kako bi normalizovao odnose SAD sa ovom zemljom. Pepeo Edgara Snoua podeljen je na dva dela. Ptrvi je sahranjen pored reke Hadson, a drugi deo u kampusu Pekinškog univerziteta kod jezera Vejming.

Vernerovi su bili komšije i dobri prijatelji Snouovih.

Iz svoje kuće u hutongu Kuejđijačang, Pamela je na pravoslavni Božić, 7. januara po novom kalendaru, otišla biciklom posle podne. Svratila je na improvizovano klizalište koje se nalazilo u dvorištu francuskog poslanstva u tadašnjoj diplomatskoj četvrti severozapadno od njene kuće, poznatoj po herojskom otporu koji je trajao 55 dana tokom Bokserskog ustanka 1900. godine.

Tom prilikom, kako je pokazala istraga, videla se sa drugaricom. Prethodno je jela u hutongu Sudžou koji je danas takođe moguće obići, premda je njegov severozapadni deo pretvoren u moderne zgrade.

Istraga njenog ubistva bila je prva istraga koju su zajedno preduzeče britanska i kineska policija. Paralelno sa zvaničnom istragom, njen očuh sproveo je privatnu istragu. Zvanična istraga trajala je mesecima i prekinula ju je okupacija Pekinga od strane Japanaca.

Privatna istraga E. T. C. Vernera, međutim, pokazala je da je Pamelu na privatnu zabavu, upriličenu povodom pravoslavnog Božića, namamio problematični američki zubar po imenu Ventvort B. Prentis.

Prentis je živeo u nekadašnjoj diplomatskoj četvrti, u ulici Dungđijaomin, nedaleko do male rimokatoličke crkve Svetoig Arhangela Mihaila iz 1901. godine, u zgradi crvene boje koja je do danas ostala nepromenjena.

Prema rezultatima privatne istrage, koje Pol Frenč smatra za verodostojne, Prentis je Pamelu namamio na privatnu zabavu, nakon čega su je on i njegovi prijatelji odveli u hutong Čuanbang.

Hutonzi Sudžou i Čuanbang nalaze se u oblasti zapadno od današnje centralne železničke stanice, koju su stranci nekada nazivali Bedlands. Bedlands je granično područje između Tatarskog zida i bivše diplomatske četvrti. Početkom XX veka bio je to deo Pekinga pun bordela i sumnjivih hotela. Sve je vrvelo od prodavaca opijuma i sumnjivaca svih kolora.

Na uličnom broju 28 danas je restoran u kom sam ručao nudle. Nekada je to bio bordel koji je držala žena ruskog porekla.

Zanimljivo, sama Pamela je bila ruskog porekla. Bila je po svoj prilici napušteno dete emigranata koji su posle Oktobarske revolucije bežali od boljševika. Kao malu devojčicu iz sirotišta u "Južnoj crkvi", odnosno Katedrali bezgrešnog začeća, usvojili su je E. T. C. verner i njegova, tada još uvek živa supruga Gledis Nina Revenšou.

Iznad nekadašnjeg bordela i danas se nalazi reljef glave crnog bika, simbol smrti.

U strahu od silovanja, nesrećna devojka je počela da se odupire i vrišti. Privatna istraga je pokazala da je ubijena tupim drvenim predmetom, a potom isečena. Ubice su, po svoj prilici, htele da ubistvo u javnom tumačenju "pripišu" duhovima zlih lisica koje su se, prema predanju, vrzmale oko Lisičje kule, ometajući na taj način istragu koja je neminovno sledila.

Osoblje restorana danas ne zna ništa o ovome, niti da je na mestu današnjeg restorana bio bordel, a još manje poprište ubistva.

Bivši vlasnici su, nekoliko dana po ubistvu, prodali bordel i odselili se u Šangaj.

Prateći laganom šetnjom sudbinu nesrećne Pamele Verner, odnosno rutu od zidina iz doba dinastije Ming i Lisičje kule, preko hutonga Kuejđijačang (gde je živela), Sudžou (gde je poslednji put jela), ulice Dungđijaomin sa zgradama bivših poslanstava, hutonga Čuanbang i dalje stazom bivše diplomatske četvrti koja se senovito i skriveno uliva sa istoka u Tijenanmen, moguće je obići jedan sasvim drugačiji Peking od onog današnjeg.

Čovek sa pticom u kavezu se tajanstveno osmehnu.

Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.