Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Живи да би радио

Док су у Пољској смањили пензију са 67 година на 65 за мушкарце и 60 за жене у Србији се од  ове године пооштравају услови за одлазак жена у пензију. До 2032. жена ће се изједначити са мушкарцем, са обавезним стажом од 65 година. Да ли ико брине да је то слабији пол? Из угла једног мушкарца стојим, да није и не може бити исто… Ипак стручњаци боље знају.

Пише у поднаслову једног портала „Стручњаци кажу – неминовност“. Они кажу, они знају, они су проценили, и тиме нас потпуно умирују.

Један од стручњака се чуди, и стручно умирује јавност да нема места паници: „Не треба сад ту правити неку непотребну драму, да ће државни пензијски систем пропасти, да кад ми дођемо на ред за пензионисање неће бити државних пензија. Биће, али оне неће бити толико издашне као што су биле у претходним деценијама, па ће поред државних пензија бити потребно да грађани додатно штеде приватно – у банци, животном осигурању, пензијском фонду“, објашњава члан Фискалног савета Никола Алтипармаков.

Како, господине фискални, да овде људи који живе од минималца штеде? Позивам вас да живите са 30.000 месечно, да плаћате комуналије, храните се, или далеко било дате нешто и на културу? Ипак, ви сте стручњак, па се самим тим, унапред и извињавам. То су проверене методе.

Каже на другом месту председник синдиката Независност Зоран Стојиљковић: „Онда можете само да молите Бога да радите и да не будете предуго у пензији.“ Јер зашто бисмо ми били предуго у пензији? Кад већ можемо да радимо? Кад председник-премијер-градоначелник каже да су Срби и овако нерадници?

Ако сте од бујице негативних осећања и стигли до овог дела текста, не ту није крај. Ту је и померање границе за превремену пензију. За сваку годину ранијег пензионисања, примања ће бити нижа за 4%.

Услов за одлазак у превремену старосну пензију за припаднице женског пола подиже се на 56 година и четири месеца живота и 38 година стажа осигурања, док за припаднике мушког пола у 2018. ће бити потребно 57 година и 40 година стажа.

То значи да би жена требала да почне да ради са 18 и стиче стаж, који се неретко не уплаћује, не би ли уштедела 9 година, док мушкарац треба да почне и раније, са 17, како би уштедео 8 година. Да, то значи након завршетка средње школе. А где је даље школовање, где је слободно време пре него што преко ноћи „одрастеш“ и ступиш у свет одраслих? Много питам. За то постоје стручњаци!

Уместо да радиш да би живео, живећеш да би радио! Предлажем надлежном министарству, да се испред улаза у сваки град постави по једна таква парола. Попут оних да „рад ослобађа“...

Хвала Вучићу. И хвала стручњацима.

 

Младост Србије

Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Darko
09.03.2018 - 16:23
U centar!
Odlična analiza. Strašno je što se ne sećam da je imala ijedna predizborna kampanja, a da je bilo koja opcija istakla ovo kao glavnu temu.