Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

TVOJ ŽIVOT, TVOJA PRIČA

Datum: 05/12/2017

„Iskustvo nije ono što se desilo, to je ono što radite sa onim što vam se dešava.“ - Oldus Haksli

Svi se mi borimo i patimo na različite načine, neko manje neko više. Bez obzira na to ko smo ili šta smo doživeli, pričanje pozitivne priče može nam pomoći da upravljamo svojim životom.

Sigurno ste se svi bar jednom u životu našli u situaciji koja vas je navela da pomislite: „Ovo je katastrofa. Moj život je gotov.“ Ali kada malo bolje pogledamo situaciju shvatimo da nam je to samo lekcija koju treba da savladamo. Da je u životu sve rešivo.

Kada neku tešku situaciju posmatrate kao lekciju i pretvorite je u priliku za rast i promenu, vi ste uspeli da savladate sve prepreke. Da bismo iz očaja prešli u pozitivan stav potrebna je promena perspektive. Promenom ugla posmatranja vi paralelno menjate ceo svoj život.

Svi živimo u pričama – gledamo filmove, čitamo romane i delimo priče sa drugima. Ali priča o kojoj konkretno mislim je priča koju govorite sebi – priča o tome kakav život živite. Većina ljudi misli da su oni samo akteri neke već napisane priče, ali istina je da  smo svi mi autori naših priča – svi mi uređujemo i interpretiramo naše priče. Vaša priča je vaš lični mit.

Priče koje pričamo u isto vreme odražavaju i oblikuju stvarnost koju živimo. Ako pričate negativnu priču o nekom aspektu vašeg života, onda ćete se verovatno osećati još gore po pitanju toga. Vaša interpretacija priče može vas odvesti ili gore ili dole. To je zato što su priče koje mi pričamo deo nas - one jačaju dobre (ili loše) aspekte našeg identiteta - i mi onda živimo po tim pričama.

Kako da postanete pozitivan autor?

Pišite o svojim iskustvima. Proučavajte uzroke i posledice nekog iskustva - kako vas je to iskustvo oblikovalo, šta ste izgubili a šta stekli. Promenite perspektivu. Napravite određenu emocionalnu distancu između sebe i nekog događaja, pokažite malo empatije i prema drugim akterima...ne gledajte na sebe kao na žrtvu. Pokašajte da pronađete nešto pozitivno u celoj priči.

Ukupno komentara: 3Sva polja su obavezna.Sandra
07.12.2017 - 16:38
Bravo
Ana,kao i uvek prelepo i poucno! Hvala
Mitex
12.12.2017 - 12:11
Podsticajno
Veoma nadahnuto i poucno.Bravo,samo nastavi da pises i da nas podstices na razmisljanje
Milos
12.12.2017 - 12:11
Bravo
Odlično...