Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Svet

Znate li ko su "bebe sateliti": Imigranti koji vraćaju decu kući

Nijedan roditelj ne želi da se odvoji od svoje dece, da digne ruke od njih, ali imigranti ponekad moraju podneti mnoge žrtve da bi sebi i porodici obezbedili bolji život
Datum: 11/08/2017

Znate li ko su "bebe sateliti": Imigranti koji vraćaju decu kući

Foto Profimedia

Sve češće se dešava da roditelji, decu koja su rođena u SAD, šalju u zemlje iz koji su ranije emigrirali. Jedan od razloga kojim opravdavaju ovakvu odluku je da bi sačuvali kulturne obrasce zemalja u kojima su oni živeli i s njima upoznali svoje potomke, a drugi, prema mnogim stručnjacima pravi razlog, taj što nemaju dovoljno finansijskih sredstava da brinu o deci.

U jednoj letnjoj školi u Kvinsu, čak 60 odsto učenika čine deca čiji je nadimak "bebe sateliti". Rođeni su u Americi, ali su poslati da žive u državama iz kojih potiču njihovi roditelji. O njima brinu članovi porodice, babe i dede, neretko i rođaci dok ne postanu spremni za školovanje kad ih vraćaju u SAD, prenose mediji. Ova pojava zapažena je u kineskim imigracionim zajednica, piše RTS.

Dženi, devojčica iz generacije "beba satelita" rekla je da je bila veoma zbunjena pri povratku u Ameriku kad su joj predstavili majku. Ipak, razume da je tako moralo da bude jer je "mama morala da radi", kako joj je objašnjeno. Viki Pan danas je šesnaestogodišnjakinja, a i dalje se seća dolaska u kuću svojih roditelja u Americi i plača zbog odvajanja od bake i deke.

Direktorka Kinesko-američkog saveta za planiranje objašnjava da se sve čini kako bi bila prevaziđena anksioznost zbog odvajanja od roditelja.

"Nijedan roditelj ne želi da se odvoji od svoje dece, da digne ruke od njih, ali imigranti ponekad moraju podneti mnoge žrtve da bi sebi i porodici obezbedili bolji život". Bitno je očuvati porodicu na okupu, a jedan od polaznih koraka je identifikacija osoba koje zovu "bebe sateliti", prenosi RTS.

 

 

 


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.