Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Info

Žene u španskoj kinematografiji

11. Španski metar nastavlja se „Ženskim uglom“
Datum: 22/05/2018

Žene u španskoj kinematografiji

Jedanaesti Španski metar, omiljena revija filmova na španskom jeziku, nastavlja se u Domu omladine ciklusom filmova „Ženski ugao“!

 Nakon što je svečano otvoren 16. maja u Muzeju jugoslovenske kinoteke, Španski metar se ove sedmice nastavlja posebno odabranim ostvarenjima koja čine ciklus „Ženski ugao“. Ovaj ciklus sastavni je deo  redovnog programa Instituta Servantes i odraz je želje da se podrže žene stvaraoci u španskoj kinematografiji. Rediteljka Ines Paris ističe da je posebna promocija neophodna s obzirom da u Španiji je samo 7% rediteljki i 15% scenaristkinja prisutno u kinematografiji, a slična je situacija i u celom svetu. Dalje ističe:

„U Španiji se situacija polako menja. Žene stvaraoci su se udružile u okviru udruženja CIMA – Asocijacija žena na filmu i audiovizuelnoj umetnosti – i danas broji 400 članica. Manje prisustvo žena na filmu utiče ne samo da njihov talenat ne može da dođe do izražaja, već utiče i na sadržaj filmova koje snimaju u većini slučajevi muškarci i nedostatak ženskih glavnih likova a to sigurno uiče i na stvaranje slike o neravnopravnosti u društvu.“

Beogradska publika tako će biti u prilici da pogleda filmove „Mlada“, „Šta sve moraš da uradiš da bi bio normalan“, „Marija Moliner. Širenje reči“ i „Migel i Vilijam“, kao i selekciju kratkometražnih ostvarenja „Riot Girls: Španjolke na kratkom metru“.

Zasnovan na Lorkinom delu „Krvava svadba“, film „Mlada“ (24. maj, 19:00) režirala je Paula Ortis, a glavnu ulogu devojke zarobljene u ljubavnom trouglu igra španska zvezda Inma Kuesta. Film je osvojio 2016. nagradu Goja, španskog Oskara, za najbolju fotografiju i najbolju sporednu žensku ulogu. Nagrada za najbolju fotografiju nije izenađenje s obzirom da se rediteljka trudila da izborom lokacija u Turskoj i Španiji vizuelnim slikama prenese Lorkino delo što je bio izutetno težak zadatak.

U romantičnoj komediji „Šta sve moraš da uradiš da bi bio normalan“ (24. maj, 21:00) španska glumica Leticija Dolera pojavljuje se i u ulozi rediteljke, donoseći svežu, romantičnu i duhovitu priču o tridesetogodišnjakinji koja pokušava da ispuni sve zahteve koje društvo traži od „normalne“ osobe. Film je osvojio gledaoce i nagrade na filmskog festivalu u Malagi za najboljeg mladog scenaristu, najbolju fotografiju i montažu i tri nominacije Goja.

Dokumentarno ostvarenje „Marija Moliner. Širenje reči“ (25. maj, 17:00, ulaz slobodan uz rezervaciju) vodi gledaoce na putovanje kroz neverovatni život Marije Moliner, koja je za sobom ostavila čuveni „Rečnik upotrebe španskog jezika“. Marija Moliner je bila izuzetna žena koje je pisala svoj rečnik u svojoj kući, sama, rukom a njen rečnik je danas polazna tačka mnogim piscima i velikanima pisane reči. Borila se za otvorene univerzitete i obrazovanje pojedinaca u ruralnim sredinama. Bila je prva žena koja je dobila svoje mesto u Španskoj kraljevskoj akademiji za nauku.

Film „Migel i Vilijam“ (25. maj, 19:00) govori o imaginarnom susretu Servantesa i Šekspira koji će inspiraciju, ali i brojne probleme, pronaći u istoj devojci. Rediteljka ovog ostvarenja Ines Paris, specijalna gošća Španskog metra, nakon projekcije filma obratiće se beogradskoj publici i odgovarati na njihova brojna pitanja. Ciklus „Ženski ugao“ zatvoriće selekcija kratkometražnih ostvarenja „Riot Girls: Španjolke na kratkom metru“, koja prikazuje raznovrsnost tema i pristupa u žanru kojim, bar u Španiji, dominiraju rediteljke.

Glavni festivalski program „Savremeni film“, koji donosi deset premijernih ostvarenja iz Španije i Latinske Amerike biće otvoren 25. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda projekcijom filma „Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca“ slavne španske rediteljke Ines Paris. Nakon filma, Ines Paris će pozdraviti sve posetioce i razgovarati sa njima kako o ovom ostvarenju, tako i o njenoj bogatoj karijeri ali i položaju žena u španskoj, ali i evropskoj filmskoj industriji. Do kraja ovog ciklusa publici će biti predstavljena ostvarenja „Showroom“ i „Prevrtljivi sjaj“ (26. maj); „Obespravljeni“ i „Nevidljiva ruka“ (27. maj); „Stari prijatelji“ i „10.000 km“ (28. maj); „Iluzije d.o.o“ i „Spajanja“ (29. maj); „Ludi od ljubavi“ (30. maj).

Program 11. Španskog metra podržale su ambasade Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele u Beogradu. Ulaznice za sve programe u prodaji su na blagajnama ustanova u kojima se filmovi prikazuju, a sve informacije nalaze se na zvaničnom sajtu festivala.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.