Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Svet

Zagreb je najdosadniji grad: Nemački Špigl savetuje kako preživeti "zagrebačku tugu"

Nemačka novinarka piše da pešačka zona u centru grada podseća na nemačku provinciju, a kafiće u centru opisuje kao previše slične i moderne početkom veka
Datum: 12/10/2017

Zagreb je najdosadniji grad: Nemački Špigl savetuje kako preživeti "zagrebačku tugu"

Foto Profimedia

Onlajn izdanje nemačkog dnevnika Špigl objavio je reportažu u kojoj se Zagreb opisuje kao jako dosadan grad u kojem je najbolja stvar - autoput prema moru.

Novinarka Špigla Ane Hajming turistima iz Nemačke ponudila je i nekoliko saveta kako preživeti "zagrebačku tugu" dok se nalaze u glavnom gradu Hrvatske, prenosi hrvatski portal Index.

"Vrhunac leta u Zagrebu bio je koncert Duran Durana koji se mogao čuti i u zabačenim četvrtima i njihova pesma 'Ordinary World' mogla bi biti lokalna himna", navodi ona.

Nemačka novinarka piše da pešačka zona u centru grada podseća na nemačku provinciju, a kafiće u centru opisuje kao previše slične i moderne početkom veka.

"Ništa zanimljiviji nisu ni pijaca Dolac, ni Gornji grad. Na periferiji Zagreba mogu se naći momenti u kojima tupoća prerasta u avanturu, u metropoli koja bi se trebalo da se takmiči za najdosadniji grad, barem u Evropi”, piše Špigl i preporučuje turistima da grad otkrivaju vozeći se tramvajem jer se "bicikl može voziti samo polagano, a i biciklističke staze su zapravo na trotoarima".

Most mladosti opisala je kao "betonski brutalizam" i zaključila da se na buvljacima vidi čega ljudi imaju viška.

"A ovde očigledno ništa", konstatovala je nemačka novinarka.

Piše da je u Muzeju savremene umetnosti provela tri sata, ali u to vreme nije srela posetioce.

"Vreme za umetnost je, čini se, luksuz", napisala je ona.

Retku pohvalu dobio je kafić "Krivi put", kao i pogled na grad sa Sljemena koji je "veličanstven".

"Najbolja stvar u vezi Zagreba je autoput prema moru", piše novinarka i navodi da je tako stigla i do Rijeke koja će biti evropska prestolnica kulture 2020.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.