Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Nauka

Vojažer 1 poslao signal Zemlji posle 33 godine: "Nalazi se milijardama kilometara odavde"

Naučnici iz NASA-e i sa Univerziteta u Arkanzasu kažu da je to novi trenutak za letelicu
Datum: 05/12/2017

Vojažer 1 poslao signal Zemlji posle 33 godine: "Nalazi se milijardama kilometara odavde"

Foto: Profimedia

Otkako je pre 40 godina napustio Zemlju, letelica Vojažer 1 nastavila je samostalno svoju avanturu van Sunčevog sistema.

Iako se dugo nije ni pominjao u medijima u petak veče pojavila se informacija da je Vojažer prvi put u poslednje 33 godine ispalio svoje rezervne potiske.

Pitanje je zašto?

Naučnici iz NASA-e i sa Univerziteta u Arkanzasu kažu da je to novi trenutak za letelicu, posebno zato što je poslednji mlazni motor koristio od 2014. godine.

"Mlaznjaci za upravljanje položajem na Vojažeru pokazuju degradaciju, što znači da su došli do kraja svog života", kaže menadžer projekta NASA-e Suzan Dod.

"Ispitali smo poteze i manevre za korekciju putanje da bismo videli da li će raditi i da li bismo mogli da zamenimo upravljačke pozicije. Koristeći novi potisak obezbedićemo dve do tri godine života za ovu misiju"

1. marta 1979. godine Vojažer je proleteo pored Jupitera i slikao ga. Posetio je i Saturn, a manevre za korekciju putanje nije koristio od 8. novembra 1980. godine. Iako je 13 milijardi kilometara od Zemlje i "uspavan" je već nekoliko decenija, Vojažer je savršeno prošao test. Trebalo je 19 sati i 35 minuta da letelica pošalje signal Zemlji pokazujući da je eksperiment prošao dobro.

"Ima signal i uspešno odgovara na eksperiment? To je neverovatno posebno ako uzmemo u obzir da se letelica nalazi milijardama kilometara odavde u zoni gde su temperature strašno niske i u prostorskom vakuumu. Vojažer ne poznaje granice", kaže Kejtlin Arens, astronom.

Inače, za nekoliko godina letelica Vojažer 2 pridružiće se svom blizancu Vojažeru 1 u svojoj avanturi bez kraja.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.