Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Preporuka

Ulična akademija, roman Lazara Ristovskog

Ulična akademija su provokativne priče iz života običnih ljudi
Specijalno za Nedeljnik Ksenija Prodanović
Datum: 20/03/2017

Ulična akademija, roman Lazara Ristovskog

Ulična akademija druga je zbirka priča našeg proslavljenog glumca, reditelja i pisca Lazara Ristovskog. Ristovski se kroz prvu zbirku Jednostavne priče, takođe u izdanju beogradske Lagune, pokazao kao kvalitetan pisac, a u novoj - Uličnoj akademiji svoje umeće je usavršio i podigao na viši, gotovo filozofsko-metaforični nivo.

Pozorište je crvena nit koja se provlači kroz novih 13 priča i o njemu i pozorišnom svetu Ristovski piše sa ljubavlju, simpatijama i poštovanjem. Kroz humor i ironiju, Ristovski piše o običnim ljudima, događajima iz naše svakodnevice, pa tako kroz njegove priče upoznajemo i akademike, profesore pred penzijom, opraštamo se od više vekova starog hrasta, gorko smejemo vojnikovoj osveti i potpuno razumemo i pronalazimo se u paru koji svoju zlatnu svadbu proslavlja u Beču.

Meni su se naročito dopale priče "Ulična akademija" - prva priča u zbirci sa svojim elementima fantazije i preplitanjem Hamleta i razmišljanja o Šeksirovom tekstu sa filmom "The Warriors" Voltera Hila i crnom Ofelijom koja poljupcima nagrađuje glumca u metrou, i poslednja, gorko-slatka priča o "Don Žuanu iz gradskog parka" koji svoje ljubavne avanture - izmišljotine priča dečacima koji su ga napustili.

Između ove dve priče je ceo svet ljubavi, smrti, želje, straha, života, mašte, samoće koji čeka da ga otkrijete.

Vladimir Kecmanović je u recenziji naveo da je u novim pričama Lazara Ristovskog ovozemaljska ljubav surova erotska igra iza koje se krije strah od konačne samoće. A da bi se taj strah pobedio, potrebna je mašta. I to kakva! Razigrana, pokvarena, živa, mašta - glumca u njujorškom metrou, starog profesora, lokalnog Don Žuana - Minhauzena, noćnog čuvara u pozorištu, vojnika...

Divna, dirljiva zbirka priča o vremenu u kojem živimo, ljudima koje svakodnevno susrećemo i pitanjima i dilemama na koje svakodnevno nailazimo.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.