Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Kultura

"U muzici ne postoje granice"

LAN Trio udružuje tri iskusne ličnosti evropske džez scene
Datum: 18/10/2018

"U muzici ne postoje granice"

Foto: Promo

Mario Lažinja (klavir, Portugalija) najpoznatiji je po dugogodišnjem partnerstvu sa Marijom Žoao, Džulijan Argeljes (saksofoni, Velika Britanija) bio je član legendarnog orkestra Loose Tubes, a Helge Andreas Norbaken (udaraljke, Norveška) sarađivao je sa Mari Boin, Jonom Balkeom, Kari Bremnes i Džonom Haselom, između ostalih. Ovaj kolektiv spaja njihove različite emocije - toplinu Lažinjinog pijanizma (koji je i glavni autor), energiju Norbakena, kao i lirizam i engleski romantizam Argeljesa.

U okviru 34. Beogradskog džez festivala nastupiće 25. oktobra u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Koncert je realizovan uz podršku Ambasade Portugala i Instituta Kamoeš, a ulaznice su u prodaji preko EVENTIM mreže.

 

Kako je nastao LAN Trio?

Mario Lažinja: Već dugo sarađujem sa Džulijanom Argeljesom, svirao je na nekoliko mojih albuma, a i ja sam na dva njegova. Osećamo veliku povezanost kada je reč o muzici koju obojica stvaramo. Sa Helgeom Norbakenom sam počeo da sviram pre skoro 20 godina, kada i sa Marijom Žoao. Od tada, snimio je samnom i Marijom najmanje šest ploča i sigurno smo odsvirali preko sto kocerata zajedno. Obojica su neverovatni, kreativni i jedinstveni muzičari!

 

Sa kojom umetničkom idejom ste vas trojica započeli saradnju na novom projektu?

Mario Lažinja: Sa idejom da sviramo autorsku muziku, kombinjujući slobodu izraza i strukturu kompozicije, lirizam i snagu... Zapravo, najteže je opisati muziku rečima.

 

Jedan ste od najpoznatijih džez muzičara u Portugalu. Koliko je teško održati svežinu i inovativnost u savremenom džezu?

Mario Lažinja: Veoma je teško, ali mislim da se održava time što umetnik ostaje radoznao za svet oko sebe. Takođe, mora biti autentičan u onome što radi. To su preduslovi da rezultat bude (ili pak ne) svež i pravi.

 

Kako vidite savremenu evropsku džez scenu?

Mario Lažinja: Ja sam jedan od, nadam se, mnogih koji misle da je džez muzika postala zaista univerzalna. Možete pronaći izuzetne i inovativne muzičare širom sveta. To je veoma dobar znak.

 

Ovo nije Vaše prvo gostovanje u Beogradu, ali ćete prvi put nastupiti na Beogradskom džez festivalu. Šta očekujete od predstojećeg koncerta?

Mario Lažinja: Muzika LAN trija poseduje energiju, jak ritam i melodičnost koje ljudi brzo osete i prigrle. Biće mi jako drago ako se to desi i na Beogradskom džez festivalu!

 

Ovogodišnji slogan Beogradskog džez festivala je "Bez granica". Kako gledate na granice u savremenom džezu?

Mario Lažinja: U potpunosti se slažem sa porukom vašeg slogana. U muzici ne smeju postojati granice. U isto vreme, sloboda izbora svakog od nas da sluša ono što mu se sviđa je neophodna.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.