Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Kultura

Top pet knjiga koje treba da pročitate pre nego što odgledate njihove ekranizacije

Bogata je lista knjiga koje će ove godine biti adaptirane na filmskim platnima. Pred vama su neke od knjiga koje, najpre, vredi pročitati i doživeti na svoj način, pre nego što odgledate verzije čiji nastanak su nadgledali producenti u panici zbog premalo krvi i previše seksa - jer, znaju oni šta se "prodaje".
Dimitrije Đurić
Datum: 06/01/2017

Top pet knjiga koje treba da pročitate pre nego što odgledate njihove ekranizacije

Pedeset nijansi tamnije (Fifty shades darker)

Nastavak je filma "Pedeset nijansi siva" i priča je o Ani koja uživa u seksualnim marifetlucima sa bezosećajnim milijarderom Kristijanom Grejem.

Da li bi trebalo da ostanete verni knjizi? Možda. Postoji više "nastranosti" u ovom nastavku, pa će vas neki sočni momenti iznenaditi i pre nego što stignu na filmsko platno, iako je pisanje EL Džejms uvek pomalo smešno i naduvano.

 

Duh u oklopu (Ghost in the shell)


Radnja je smeštena u bliskoj budućnosti, u Japanu, gde kiborg Motoko Kusanagi radi za elitni kontra-sajberteroristički tim. U ovom filmu očekujte životna razmišljanja o humanosti protkana bitkom gigantskih robota.

Mnogo je mana i zamerki upućeno stripovima, animiranim filmovima i televizijskim emisijama o "Duhu u oklopu", ali izgleda da će ova adaptacija pokupiti sve njih. Možda nije loše pročitati taj tzv. "manga" strip. On je moderan, filozofski i vizuelno upečatljiv. Ali je takođe i dug, pa ako i dalje držite do brzine, onda vam preporučujemo animirani film iz 1995. koji je veoma dobar.

 

Krug (The Circle)


Me Holand dobija posao u "The Circle", giant-tech kompaniji koja proizvodi SeeChange: svetleću, portabl kameru koja beleži sve što njen vlasnik radi. Najpre impresionirana svojim radnim mestom, Me vremenom počinje da gubi sebe, žrtvujući lične slobode i pravo na privatnost u ime kompanije.

Ako volite Dejva Egersa, pročitajte knjigu obavezno. Ako do sada niste čitali ovog pisca, izaberite najpre neku njegovu raniju knjigu: "What Is What", možda, ili srceparajuću "A Hearthbreaking Work of Staggering Genius".

 

Američki bogovi (American Gods) 

Osuđenika privremeno puštaju iz zatvora kada mu supruga iznenada umire. Ponuđeno mu je da obavlja posao telohranitelja čoveka koji se predstavlja kao Gospodin Sreda (Mr Wednesday), ali je zapravo nordijski bog Odin. Sreda putuje Amerikom, kupeći sa sobom druge stare i zaboravljene bogove koji, takođe, žive na vidnom mestu za obračun sa novim bogovima Amerike - medijima, tehnologijom i kapitalizmom.

S obzirom na to da je premijera filma zakazana u aprilu - sedite i pročitajte knjigu! Reč je epskoj fantastici, ali nekomplikovanoj. Duhovitoj, a ne smešnoj. Političkoj, ali prijemčivoj.


Ukupno komentara: 1Sva polja su obavezna.Nikola
09.01.2017 - 01:52
Brojevi
Nisam pročitao ceo tekst, ali prešao sam nekoliko puta. Čini mi se da ima samočetiri knjiga.