Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Društvo

Svetski dan borbe protiv siromaštva: U Srbiji 3,6 odsto ekstremno siromašnih

Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija, čiji je NSHC član, podseća da je Srbija bila jedna od najaktivnijih zemalja u globalnim konsultacijama za definisanje ciljeva održivog razvoja. Ipak, ni dve godine nakon usvajanja ovih ciljeva, Vlada nije usvojila nacionalno specifične ciljeve održivog razvoja, pa ni podciljeve vezane za smanjenje siromaštva
Datum: 17/10/2017

Svetski dan borbe protiv siromaštva: U Srbiji 3,6 odsto ekstremno siromašnih

Foto: Profimedia

Danas je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva.

Kako je saopšteno iz Evropske mreže protiv siromaštva, statistički podaci pokazuju da je u 2016. godini, u Srbiji bilo 3,6 odsto ekstremno siromašnih, 7,3 procenta siromašnih čija je potrošnja po domaćinstvu ispod 11.694 dinara.

Navode i da je 25,4 odsto stanovništa bilo u riziku od siromaštva, dok se 38,7 odsto njih nalazilo u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. "I rizik od siromaštva, i rizik od siromaštva i socijalne isključenosti imaju gotovo duplo veću stopu u Srbiji nego što je prosek za članice EU", navode u saopštenju.

Grupe koje su najviše izložene rizicima od siromaštva su nazeposleni, samohrani roditelji, osobe koje žive same, deca, mladi Romi, interno raseljena lica, osobe sa visokim stepenom invaliditeta, stari bez penzija.

Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija, čiji je NSHC član, podseća da je Srbija bila jedna od najaktivnijih zemalja u globalnim konsultacijama za definisanje ciljeva održivog razvoja. Ipak, ni dve godine nakon usvajanja ovih ciljeva, Vlada nije usvojila nacionalno specifične ciljeve održivog razvoja, pa ni podciljeve vezane za smanjenje siromaštva, ističe se u saopštenju.

Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija okuplja 20 članica i zalaže se za vrednosti ravnopravnosti, tolerancije, solidarnosti i odgovorne države. EAPNS je od 2011. članica EAPN – European Anti-poverty Network, zajedno sa nacionalnim mrežama iz još 28 zemalja EU i Evrope.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.