Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Nauka

Smrt robota na Marsu: Izgleda da će se posle 15 godina završiti misija Nasinog Oportjunitija

Iako je dizajniran da radi samo 90 dana, Oportjuniti kotrilja od januara 2004
Datum: 14/06/2018

Smrt robota na Marsu: Izgleda da će se posle 15 godina završiti misija Nasinog Oportjunitija

Foto: Profimedia

Oportjuniti, rover koji već 15 godina rovari po površini Marsa, u opasnosti je od preščane oluje koja se nadvila nad planetom.

Mali istraživač je ušao u režim za vanredne situacije, verovatno jer do njega ne prodire dovoljno sunčeve energije za napajanje.

Sav kontakt sa Opojtunitijem je izgubljen, a verovatno jedina stvar koja je na njemu upaljena je sat pomoću kojeg se periodično budi i proverava kakvo je stanje.

“Osećamo se uznemireno; ovaj tim ima veoma jaku konekciju sa roverom”, rekao je Džon kalas, menadžer projekta Oportjuniti u Nasi.

“Mi mu posmatramo kao ljudsko biće, imamo čvrstu emocionalnu povezanost. Kao da imate voljenog u bolnici. Doktori vam govore da morate da im date vremena i da će se osoba probuditi. Ali ako je to vaša devedesetogodišnja baka, bićete veoma uznemireni.”

Iako je dizajniran da radi samo 90 dana, Oportjuniti kotrilja od januara 2004. Doduše, sada može da ide samo u rikverc, a ruka kojom hvata stvari ima “artritis”, prenosi BBC.

Sada je peščana oluja koja besni na četvritini Marsove površine pretvorila dan u noć. Drugi Nasin robot, Kjuriositi, se kreće na nuklearni pogon i nema iste probleme.

“Svi navijamo za Oportjuniti”, rekao je Džim Vacin, direktor Nasinog programa za istraživanje Marsa. “Kao što znate, bio je neverovatno vozilo. Njegova dugovečnost nas je naučio mnogo o operisanju na Marsu. Bez obzira kako se sve ovo završi, ovaj mali rover je bio neprocenjiva investicija koja je uveliko pomogla našim sposobnostima da istražujemo Crvenu planetu.”


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.