Da li želite da preuzmete Nedeljnik android aplikaciju?

DA | NE

Magazin

Društvo

"Slučaj Skadarlija": Vraćaju kaldrmu, opranu i restauiriranu

Gradski menadžer Goran Vesić naveo je da će u Skadarliju biti vraćena stara turska kaldrima koja je, kako kaže, u međuvremenu restauirirana
Datum: 13/11/2017

"Slučaj Skadarlija": Vraćaju kaldrmu, opranu i restauiriranu

Foto: Beoinfo

Asfaltiranje Skadarlije ovih dana izazvalo je veliku polemiku u javnosti. A iz Grada Beograda saopštavaju da je suprotno tvrdnjama da neće biti moguće vraćanje kamena, postavljanje kaldrme u Skadarskoj ulici počelo na delu koji je pripremljen za te radove u dužini od oko 120 metara.

Kako navode iz JP "Putevi Beograda", u planu je da taj posao bude završen 1. decembra ukoliko vremenski uslovi to dozvole.

 

Kamen je po otpočinjanju radova očišćen, opran i pripremljen za postavljanje, a taj posao se radi uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i uz konzervatorski nadzor, dodaje se.

"Sada je na tom delu Skadarske ulice postavljen šator, kako bi i po kiši mogao da se obavlja posao", istaknuto je u saopštenju.

Podsetimo, pre tri dana na društvenim mrežama objavljena je fotografija na kojoj se vide radovi u jednoj od najpoznatijih beogradskih ulica - Skadarliji, a tamo asfalt.

Na fotografiji se vidi kako u donjem delu Skadarlije više nema kaldrme, kao i da je centralnim delom ulice postavljen asfalt, što je izazvalo brojne reakcije na društvenim mrežama.

Gradski menadžer Goran Vesić naveo je da će u Skadarliju biti vraćena stara turska kaldrima koja je, kako kaže, u međuvremenu restauirirana

"Asfalt kao podloga ne dozvoljava deformacije podloge i ispiranje kamenog agregata u podlozi. Asfaltnom podlogom se poboljšava stabilnost kaldrme ili bilo koje druge završne obloge bilo da je u pitanju kocka ili ploča", rekao je Vesić.

Skadarlija je jedna od najpoznatijih beogradskih ulica, a poznata je i kao boemska četvrt u koju su tokom istorije često navraćali pisci, glumci, pevači i drugi umetnici.


Ukupno komentara: 0Sva polja su obavezna.